Cryptokokken, verwekkers van hersenvliesontsteking, aangetroffen in bomen

Array

Cryptococcus grubii en Cryptococcus gattii zijn gisten die ernstige hersenvliesontsteking kunnen veroorzaken. De eerste wordt wereldwijd aangetroffen en is verantwoordelijk voor meer dan 750.000 dodelijke infecties bij patienten met aids. De tweede werd tot voor kort vooral aangetroffen in de (sub)tropen en veroorzaakte sporadisch infecties bij mensen met een normale afweer.Deze gisten worden in diverse landen in bomen aangetroffen. Uit onderzoek van Anuradha Chowdhary blijkt dat er een grote genetische differentiatie is tussen gisten uit verschillende gebieden. In bijvoorbeeld Noord-Amerika is er sinds tien jaar een grote uitbraak van Cryptococcus gatti en ook in Noord-Europa komt deze gist in bomen voor. Technieken die in India zijn ontwikkeld om Cryptococcus gatti in bomen te ontdekken zijn met succes in Nederland toegepast. De betekenis van deze bevinding voor de volksgezondheid is echter nog niet duidelijk.
Biografie
Anuradha Chowdhary (Delhi, India, 1969) studeerde Medische Microbiologie aan de University of Delhi, Lady Hardinge Medical College in New Delhi. Ze verrichtte bovenstaand promotieonderzoek binnen het Nijmegen Institute for Infection, inflammation and Immunity (N4i) van het UMC St Radboud. Ze is als associate professor verbonden aan de University of Delhi. Chowdhary promoveert op 18 juni.

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen