Omring Thuiszorg in transitie naar zelfsturende teams

Array

In twee jaar tijd heeft Omring Thuiszorg het traject afgerond van een centraal geleide organisatie met 1.000 medewerkers naar 54 lokale, kleine en zelfsturende zorgteams. Tijdens het congres ‘Omring, zorg in verbinding’ op 11 juni presenteerde Omring samen met In voor zorg de ervaringen met het traject.

Aanleiding voor Omring om samen met In voor zorg deze omslag in te zetten was een redelijk hoog ziekteverzuim, onvrede onder medewerkers en de productiviteit in de thuiszorg steeg niet verder. “Het werk werd teveel gestuurd door de planning. Mensen vervreemdden van waarvoor ze in de zorg waren komen werken: de clienten en de collega’s,” stelde bestuurder van Omring Victor van Dijk. Nu staat de relatie tussen client en medewerker weer centraal. De werkwijze wordt gedragen door de hele organisatie, en dat is een belangrijke sleutel tot het succes: van management tot en met de ondersteunende diensten staat iedereen op één lijn. De 54 kleinschalige zorgteams werken inmiddels in de wijk. Gedurende twee jaar worden ze opgeleid tot zelfsturende, lokale zorgteams.

Het vak terug
De omslag van centraal gestuurde thuiszorg naar zelfsturende teams maken steeds meer zorgorganisaties. Daarmee geven de organisaties ‘het vak weer terug aan de zorgprofessionals’. Dat leidt tot gemotiveerder medewerkers en tevreden clienten. De zorgorganisaties die bezig zijn met deze omslag naar zelfsturende teams doen dat allen met het doel te werken aan een toekomstbestendige zorg: met tevreden clienten, gemotiveerde medewerkers, en uiteindelijk blijken de kleine zelfsturende teams ook de productiviteit te verhogen.

Geschenk
Victor Dijk kijkt terug op een geslaagd congres: “Zo’n dag is een geschenk. Ik ben trots dat wij, organisatie en medewerkers, in het zonnetje worden gezet. En het is heel mooi om te zien hoe dit congres verbindend werkt tussen bestuurders en zorgprofessionals. We praten nu allemaal met elkaar en dat is goed.”

Bron: ActiZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen