Internationaal congres vraagt aandacht voor spirituele crisis

Array

Wie met een psychose opgenomen wordt in een psychiatrisch ziekenhuis hoeft niet ‘geestelijk ziek’ te zijn. Er kan ook sprake zijn van een spirituele crisis. Als dat het geval is, dienen behandeling en nazorg anders te zijn, vinden sommige psychiaters en psychologen. Om voor ‘spirituele crisis’ aandacht te vragen van onderzoekers en therapeuten, is aan de Universiteit Leiden een internationaal congres georganiseerd op 15 en 16 september 2012.

Spiritualiteit is een officiele categorie in de definitie van gezondheid van de The World Health Organisation, waar men gezondheid ziet als de dynamiek van fysiek, mentaal, sociaal en spiritueel welbevinden. Dit betekent dat ontregelde gezondheid het gevolg kan zijn van crisiservaringen die verband houden met spiritualiteit.

Men spreekt van ‘spirituele crisis’ als iemand in een proces van psychologische transformatie is beland, waarbij sprake is van ‘buitengewone ervaringen’ zoals: veranderde bewustzijnstoestanden, visioenen, paranormale ervaringen, energetische storingen, en ongewone lichamelijke sensaties. Deze ervaringen kunnen gepaard gaan met sterke gevoelens van zowel numineuze verhevenheid als diepe angst. Het is een ervaringswereld waar creativiteit, inspiratie en psychopathologie elkaar naderen en soms overlappen.

‘Juist omdat ‘spirituele crisis’ zo’n moeilijk begrip is, ben ik zo blij met dit congres,’ zegt prof. dr. Hans Gerding, een van de organisatoren. ‘Een ‘spirituele crisis’ maakt deel uit van een heel scala van buitengewone ervaringen die in onze cultuur een belangrijke rol spelen in creatieve processen in kunst, wetenschap en filosofie. Tijdens dit congres verkennen we niet alleen de ‘spirituele crisis’, maar ook worden coping-strategien van clienten en therapeuten tegen het licht gehouden.’

Een groep wetenschappers, filosofen en therapeuten uit Nederland, onze buurlanden en de VS presenteert in twee dagen verschillende aspecten van de spirituele crisis: de beleving ervan, de behandeling, en het onderzoek ernaar. Het complete congresprogramma is te vinden op www.parapsy.nl.

Tijdens het congres zal een nieuw gemaakte Nederlandstalige website over spirituele crisis feestelijk worden opengesteld.

bron: Van Praag Instituut

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen