Huisartsenteam West-Brabant start samenwerking met Weight Watchers

Array

Vandaag start een innovatieve samenwerking tussen Het Huisartsenteam en Weight Watchers. Patienten die streven naar een gezonder gewicht zullen vanuit de huisartspraktijken worden doorverwezen naar lokale Weight Watchers bijeenkomsten met als doel de patienten een werkzame, laagdrempelige gewichtsreductiemethode aan te bieden. Hierdoor hebben patienten een keuze als een verwijzing naar de dietist als te hoogdrempeling wordt beschouwd.

Het Huisartsenteam is een samenwerkingsverband van veertig zelfstandig werkende huisartsen in West-Brabant. Het Huisartsenteam staat bekend om haar innovatieve instelling en zoekt continu naar goede oplossingen die een positieve bijdrage leveren aan de gezondheid van patienten. Hierdoor hebben de partijen elkaar opgezocht en zijn zij samen tot dit unieke samenwerkingsverband gekomen. Het doel is om overgewicht als risicofactor te verminderen of weg te nemen en een laagdrempelige en overal voorhanden afslankmethode aan te bieden.  In de regio zijn diverse locaties beschikbaar waar patienten, die door de huisarts worden doorverwezen, een Weight Watchers bijeenkomst kunnen bijwonen.

Aanleiding voor deze samenwerking zijn de publicaties in de internationale medische vaktijdschriften The Lancet en de BMJ in 2011, waarbij het effect van de Weight Watchers methode wetenschappelijk is aangetoond. Deelnemers die in samenwerking met de eerstelijnszorg aan het Weight Watchers programma deelnamen, behaalden na 12 maanden twee keer zoveel gewichtsverlies als deelnemers die begeleiding ontvingen van alleen de reguliere eerstelijnszorg.

“Deze samenwerking sluit aan bij de visie van Het Huisartsenteam ‘Gezond houden is ten minste zo belangrijk als gezond maken en de patient heeft ook een eigen verantwoordelijkheid hieraan een bijdrage te leveren”, aldus J.F.M. Mutsaerts, huisarts, directeur Het Huisartsenteam.

“Wij zijn zeer trots dat onze jarenlange expertise op het gebied van gewichtsmanagement een weg vindt in een innovatieve samenwerking met zo’n vooruitstrevende eerstelijns organisatie als Het Huisartsenteam. Wij zijn ervan overtuigd dat dergelijke samenwerkingsverbanden de toon zetten voor de moderne invulling van de Nederlandse zorg: verschuiving van behandelen naar voorkomen en verantwoordelijkheid voor de eigen gezondheid” zegt Jeanine Lemmens, directeur Weight Watchers Benelux.

Weight Watchers

Weight Watchers International, Inc. werd opgericht door de Amerikaanse Jean Nidetch in 1963. Vandaag is Weight Watchers de grootste afslankorganisatie ter wereld met een netwerk van filialen in 30 landen. Het succes van Weight Watchers is gebaseerd op een combinatie van voedingstechnisch advies en een sociale groepsinteractie via wekelijkse cursussen of via het online programma.

In Nederland vond de eerste Weight Watchers cursus plaats in 1974. Nu komen er wekelijks duizenden deelnemers samen tijdens een van de 300 wekelijkse Weight Watchers bijeenkomsten in heel Nederland, waar ze gezonde eet- en leefgewoonten aanleren.

 

Einde persbericht. 15 juni 2012

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen