Meisje krijgt gekweekt bloedvat

Array

Bij een 10-jarige meisje met extrahepatische poortader obstructie heeft een bypass procedure ondergaan tussen de superieure mesenteriale vene en de intrahepatische links poortader (meso Rex bypass) in het Sahlgrenska University Hospital in Göteborg, Zweden. Een 9 cm lange keweekte ader van een allogene donor. De iliacale ader werd decellularised en vervolgens recellularised met endotheelcellen en gladde spiercellen van stamcellen verkregen uit het beenmerg van de ontvanger. Na twee weken was het geproduceerde weefsel klaar om ingebracht te worden. Bij de operatie bleken inderdaad geen geschikte vaten aanwezig, dus werd de gefabriceerde ader gebruikt als bypass tussen de vena mesenterica superior en de vena portae. Naderhand bleek de bloedstroom in de bypass goed. De patient kreeg geen immunosuppressiva. Dit transplantaat werd gebruikt, omdat navelstrengader van de patient niet geschikt was en andere strategieen (bijvoorbeeld levertransplantatie) vereist levenslang immunosuppressie. 

Tot 9 maanden na de ingreep ging het goed met patiente, en bleven de laboratoriumwaarden normaal. Echter, na 1 jaar  bleek de doorbloeding in de shunt beperkt als gevolg van mechanische verstopping van weefsel in de mesocolon. Een tweede stamceltransplantatie van de vorige graft zorgde voor een langer vat en door deze tweede operatie werd de druk verminderd in het vat verminderd van 20 mm Hg tot 13 mm Hg en de doorbloeding was 25-40 cm / s in de poortader. Met de herstelde portale circulatie van de patient verbeterde tevens de fysieke en mentale functies en groei. De patient heeft geen anti-endotheelcellen antilichamen en ontvangt immunosuppressieve geneesmiddelen. Een Zweeds team onder leiding van Michael Olausson publiceert over deze casus in The Lancet.

In een commentaar bij het artikel zijn Martin Birchall en George Hamilton kritisch over de toepasbaarheid van de methodiek. Voordat deze voor een grotere groep patienten geschikt zou zijn, moet er volgens hen eerst een standaardtechniek komen waarmee zulke transplantaten op een kwalitatief goede manier kunnen worden geproduceerd, en vervolgens moeten klinische trials het nut aantonen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen