Avondprogramma behandeling verslaving speelt in op groeiende behoefte

Array

“Afkicken zonder dat de baas het te weten komt”
De Rotterdamse GGZ-instelling voor verslavingszorg, Ready for Change, begint per 21 mei een avondprogramma voor de behandeling van een uiteenlopend aantal verslavingen. De instelling zegt daarmee in te spelen op de groeiende vraag van clienten om overdag aan het werk te kunnen blijven, terwijl in de avonduren de verslaving wordt behandeld.

Met name in de vrije beroepen en onder  ZZP’ers en leidinggevenden is er een steeds grotere vraag naar een behandeling in de avonduren.

“Clienten willen anoniem voor hun verslaving behandeld kunnen worden, zonder dat de baas het te weten komt”, aldus Richard van den Ende, mede-oprichter van Ready for Change. In de huidige economische crisis blijkt dat werknemers terughoudend zijn zich voor langere tijd ziek te melden, uit vrees zo hun baan kwijt te raken.

Ook bij veel ZZP’ers speelt dat een rol. Voor het avondprogramma, dat 21 mei van start gaat, is grote belangstelling. Behalve de eerder genoemde groepen, melden zich ook verslaafde moeders (die overdag de zorg over kinderen hebben) en verpleegkundigen aan. Bij die laatste groep speelt ook mee dat er ‘schaamte’  bestaat voor het gegeven dat er zorg wordt gevraagd terwijl men zelf in de zorg werkzaam is.

De behandeling in het avondprogramma valt in de basisverzekering en wordt dus door alle verzekeraars vergoed. Clienten hebben wel een verwijzing van de huisarts nodig. Met verzekeraar VGZ, met 4.7 miljoen verzekerden de tweede verzekeraar in Nederland, heeft Ready for Change een vaste samenwerkingsovereenkomst. Ready for Change is o.a. gespecialiseerd in de behandeling van verslaving aan alcohol, cocaïne, cannabis, GHB, gokken en eten.

Het Nederlandse bedrijfsleven lijdt voor bijna 1,5 miljard euro verlies per jaar door verzuim en productiviteitsverlies van verslaafde werknemers. Probleemdrinkers zijn, zo blijkt uit diverse onderzoeken, twee tot vier keer zo vaak betrokken bij bedrijfsongevallen als hun niet-drinkende collega’s. Ruim 1,8 miljoen Nederlanders lijden aan een verslaving. Onder hen zijn niet alleen de zichtbare junks op straat, maar juist ook veel ‘onzichtbare’ verslaafden. Mensen die gewoon elke dag naar hun werk gaan alsof er niets aan de hand is. Uit onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat 1 op de 10 werknemers een verslavingsprobleem heeft.

De avondbehandeling van  Ready For Change is gebaseerd op het 12-stappen Minnesotamodel, een internationaal erkend en wetenschappelijk bewezen behandelmodel. Tijdens de behandeling leren de clienten, onder andere met cognitieve therapie, hun verslaving onder controle te krijgen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen