Lang gekoesterde wens Martini Ziekenhuis in vervulling

Array

Dit najaar gaat de eerste schop de grond in voor een paviljoen in de binnentuin van het Martini Ziekenhuis. Daarmee gaat een lang gekoesterde wens van de Stichting Vrienden van het Martini Ziekenhuis en de Raad van Bestuur in vervulling. Sinds de oplevering van het nieuwe ziekenhuis, eind 2007, is er hard gewerkt om de benodigde 2 miljoen euro bij elkaar te krijgen.

Het ontwerp van architect Arnold Burger van Seed Architects bestaat uit ronde bogen die een contrast vormen met het bestaande ziekenhuis. Door de constructie is het gebouw licht en biedt het op veel punten uitzicht op de binnentuin. De ingang bevindt zich in de centrale hal. Het paviljoen krijgt een huiskamerachtige sfeer, waar patienten, bezoekers, medewerkers en andere belangstellenden in een huiselijke omgeving op adem kunnen komen. Ook wordt een soort plein ingericht, een ontmoetingsplaats waar activiteiten georganiseerd kunnen worden.

Gedacht wordt aan kleine voorstellingen, lezingen of een huiskamerconcert. Vanaf het terras kunnen bezoekers de binnentuin inlopen of de wandelroute volgen van Natuurmonumenten richting Piccardthofplas. In de Icoon moet niets, maar kan veel, luidt het motto. ‘Al vanaf de opening van het ziekenhuis hebben wij de wens om een plek te creeren waar mensen naar toe kunnen om afstand te nemen. Het is fantastisch dat die wens dankzij de Stichting Vrienden van het Martini Ziekenhuis vervuld wordt’, aldus een blije voorzitter Hans Feenstra van de Raad van bestuur van het Martini Ziekenhuis.

Het geld voor het paviljoen is bijeen gebracht door intensieve lobby van de Stichting Vrienden van het Martini Ziekenhuis bij fondsen en bedrijven. Vier jaar geleden werd de vriendenstichting opgericht. ‘Wij willen iedereen die zich even los wil maken van het leven van alledag, zowel in het ziekenhuis als daarbuiten, de gelegenheid geven in de binnentuin en het paviljoen te ontspannen, ontmoeten en genieten van cultuur en natuur om zich zo ‘beter’ te voelen’, aldus voorzitter Tonnie Plas van de Stichting Vrienden van het Martini Ziekenhuis. ‘We hebben niet alleen grote sponsors zoals GasTerra en het Scholten-Kammingafonds, maar ook veel anderen bereid gevonden om deze ‘healing garden’ te realiseren en daarvoor zijn we alle schenkers zeer erkentelijk.’

 

Deze zomer start de aanbesteding en wordt begonnen met het bouwrijp maken van een deel van de binnentuin. Begin oktober gaat de bouw van start, die naar verwachting een jaar gaat duren.

 

 

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen