NIP legt bestuurlijk akkoord met positief advies voor aan leden

Het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) heeft het bestuurlijk akkoord over de toekomst van de geestelijke gezondheidszorg (ggz) onder voorbehoud van achterbanraadpleging getekend. Het akkoord is vandaag door minister Edith Schippers (VWS) en diverse partijen uit de beroepssector gesloten.

Het NIP heeft de afgelopen maanden actief mee onderhandeld over de invulling van de ggz na 2013. Hans van Eck, directeur van het NIP: ‘We hebben ons stevig ingespannen om goede kwaliteitspassages opgenomen te krijgen, zoals over de ontwikkeling van richtlijnen en andere kwaliteitsinstrumenten. Het NIP en de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie zullen hierbij de regie krijgen.’ Belangrijk aspect in het akkoord is de verschuiving van klinische naar de ambulante zorg. Hierdoor wordt de zorg voortaan dichter om de patient heen georganiseerd. Daarnaast komt er een verschuiving van tweede- naar eerstelijns zorg, waardoor de huisarts in de toekomst een belangrijkere rol gaat spelen. Het aantal bedden in instellingen zal met een derde worden gereduceerd, er komt prestatiebekostiging in plaats van budgetfinanciering en het gebruik van dwangtoepassingen wordt verder teruggedrongen.
Het akkoord bevat, naast een gezamenlijke toekomstvisie, een groot aantal maatregelen die moeten bijdragen aan kostenbeheersing van de ggz. De uitgaven stegen elk jaar met 5 procent; de komende jaren moet dit worden teruggebracht naar maximaal 2,5 procent.

 

Op 28 juni zullen de leden van het NIP tijdens de ledenraad bepalen of er ingestemd gaat worden met het bestuurlijk akkoord. Het NIP zal haar leden positief adviseren.

bron: APS

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen