Osteoporose/ Mijn botten Onderzoek

Array

Hoe is het gesteld met de zorg voor mensen met osteoporose? Wat vinden ze belangrijk?
Waar zou meer aandacht voor moeten komen? Hoe denken ze over de behandelaanpak?
Deze vragen zijn aan de orde gekomen in het onderzoek Mijnbotten, waar ruim 1.400 mensen aan mee hebben gedaan.

Daaruit concludeerde klinisch geriater dr. H.J.J. Verhaar uit het UMC Utrecht dat we alerter moeten zijn op signalen van osteoporose.De behandeling van osteoporose is te vergelijken met die van een hoge bloeddruk. De meeste patienten hebben er geen last van totdat ze de gevolgen ervaren, in dit geval een botbreuk. Dus, zowel voor osteoporose als voor hoge bloeddruk speelt voorlichting een essentiele rol.
Er is ook een filmpje hierover beschikbaar:http://youtu.be/56o8iJet_9o

Patienten moeten goed voorgelicht worden over het belang van de behandeling van osteoporose en de consequenties die ze kunnen ervaren als ze niet behandeld worden. Zoals we zien uit de resultaten, ervaart rond de helft hindernissen van deze ziekte in hun leven, en ruim een kwart is ontevreden over de voorlichting.

Van juni t/m september 2011 heeft het online onderzoek plaatsgevonden op de website/www.mijnbotten.nl naar de ervaringen van patienten met osteoporose door dr. H.J.J. Verhaar in samenwerking met de Osteoporose Vereniging. Deze belangrijkste resultaten zijn samengevat in een online magazine.

In Nederland
Naar schatting zijn er in Nederland 800.000 mensen met osteoporose.  Ongeveer 70% van hen weet dit niet.
De meest voorkomende breuken als gevolg van osteoporose zijn pols-, heup- en wervelbreuken.
In Nederland registreren ziekenhuizen jaarlijks 16.000 heupfracturen, 16.000 pols- en onderarmfracturen en 15.000 wervelfracturen.
De 15.000 wervelfracturen zijn waarschijnlijk het topje van de ijsberg. In veel gevallen worden wervelfracturen niet geregistreerd.

bron:

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen