Psychiaters tekenen voor vernieuwing ggz

Array

Vandaag heeft de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) samen met branche- en beroepsverenigingen, zorgaanbieders, zorgverzekeraars en patienten- en familieorganisaties een breed akkoord met de minister van VWS over de toekomst van de geestelijke gezondheidszorg (ggz), en daarmee de psychiatrie, gesloten. De NVvP en haar leden nemen daarmee de verantwoordelijkheid om zich in te spannen voor vernieuwing in het belang van de patient, waarbij doelmatigheid en kwaliteit van zorg steeds voorop staan.

Forse groei van de vraag naar psychiatrische behandelingen in de afgelopen jaren en de daarmee gepaard gaande budgettaire overschrijdingen, hebben het kabinet genoodzaakt om voor 2012 zware bezuinigingsmaatregelen aan de ggz-sector op te leggen. Samen met andere partijen heeft de NVvP daarop gepleit voor een gezamenlijke inhoudelijke agenda die ervoor moet zorgen dat de ggz in de toekomst kwalitatief hoogwaardig en betaalbaar blijft. De afgelopen maanden hebben partijen bij het ministerie aan tafel gezeten om gezamenlijk tot een invulling van de toekomstvisie te komen. Naast het maken van financiele afspraken over groei en prestatiebekostiging, heeft de NVvP vooral ingezet op het opheffen van de tweedeling tussen somatische en psychiatrische gezondheidszorg, echelonnering met aandacht voor ‘de juiste professional op de juiste plek in het stelsel’ en investering in ambulantisering van de psychiatrische zorg.

Het resultaat is dat onder een perspectief van gegarandeerde bescheiden groei, de schotten tussen somatiek en psychiatrie op afzienbare termijn geslecht zullen worden. Dit kan bijdragen aan het destigmatiseren van psychiatrische patienten en op korte termijn het opheffen van de eenzijdige eigen bijdrage voor psychiatrische patienten, die alleen kon bestaan door die tweedeling.
Door het onderscheid tussen gespecialiseerde ggz voor ernstige psychiatrische problematiek en generalistische basis-ggz met consultatie mogelijkheden door psychiaters, zullen kwaliteit van zorg en kostenbeheersing hand in hand gaan: er wordt alleen behandeld als dat noodzakelijk is en met zoveel mogelijk zelfregie en zelfmanagement voor de patient.
Psychologen en psychiaters nemen het initiatief voor het versterken van de professionele standaarden en samen met de ziekenhuizen en ggz-instellingen zal een systeem van evaluatie en verantwoording ontwikkeld worden in samenspraak met patienten (en hun verzekeraars) en de zorgaanbieders. Verzekeraars en zorgaanbieders zullen de beddencapaciteit fors gaan reduceren, wat betekent dat patienten veel meer thuis worden geholpen.

Prof. dr. Rutger Jan van der Gaag, voorzitter NVvP: ‘Wij zijn erg blij met dit resultaat voor de periode 2013 – 2014 en ook de Ledenraad van de NVvP, die het onderhandelingsproces kritisch gevolgd heeft, kan zich unaniem vinden in het huidige akkoord en de hiermee geboden perspectieven voor de psychiatrie’

bron: ANP Pers Support

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen