Gezaghebbend Bosch congres over borstkanker viert 10-jarig jubileum

Array

Dit jaar wordt de 10e editie van het Bossche Mamma Congres (BMC) gehouden. Het congres is sinds de bescheiden regionale start in 2003 uitgegroeid tot hét landelijke congres op het gebied van borstkankerzorg in Nederland. Sprekers uit de hele wereld komen op 19 en 20 juni 2012 naar kasteel Maurick in Vught om twee dagen lang ontwikkelingen op het gebied van de borstkankerzorg met de aanwezigen te delen. De presentaties en de gedachtewisseling dragen de komende tijd bij aan het tot stand komen van de volgende landelijke richtlijn voor borstkankerzorg. Het congres wordt georganiseerd door oncologisch-chirurgen Koop Bosscha en Miranda Ernst van het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Bosscha: ‘Nederland is één van de landen die voorop loopt wat borstkankerzorg betreft. Hier wordt op dit gebied veel groot onderzoek gedaan. De ogen zijn dan ook op ons gericht, Europa kijkt hoe wij het hier geregeld hebben.’

Technisch en sociaal-emotioneel
Het programma van het 10e Bossche Mamma Congres omvat dit jaar 8 sessies. Belangrijke thema’s die voor het voetlicht komen, zijn onder meer borstkanker bij patienten onder de 35 jaar, de mammaprint en de toekomst van hormonale therapie. Daarbij komen niet alleen nieuwe medisch technische ontwikkelingen maar ook sociaal-emotionele aspecten aan bod. Gerenommeerde sprekers uit heel Nederland en daarbuiten houden voordrachten over de genoemde thema’s.

Vanuit ander perspectief
Oncologisch chirurgen, radiologen en oncologen uit het eigen ziekenhuis en uit andere ziekenhuizen in Nederland dragen nieuwe ontwikkelingen aan die tijdens het congres kunnen worden besproken. Een van de vaste onderdelen van het congres is de fireplace lecture tijdens het diner met (inter)nationale sprekers, die vanuit hun eigen vakgebied hun visie op borstkankerzorg geven. ‘Dat maakt dat iedereen even vanuit een heel ander perspectief naar het onderwerp kijkt’, aldus Koop Bosscha. ‘Dit jaar staan Rob Tollenaar, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde en Paul de Jong, namens de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie, tegenover elkaar.’ Beide sprekers geven vanuit hun achtergrond hun visie op de toekomst van borstkankerzorg in Nederland.

Het congres werd in 2003 voor de eerste keer georganiseerd om huisartsen in de Bossche regio op de hoogte te brengen van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de mammacare. Het animo voor een congres over borstkankerzorg bleek vervolgens zo groot dat in het derde jaar werd besloten een landelijk congres te organiseren.

Jeroen Bosch Ziekenhuis
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een groot ziekenhuis op meerdere locaties in de regio ’s-Hertogenbosch en de Bommelerwaard. Sinds 1274 kent de regio een gastvrij ziekenhuis waar persoonlijke aandacht voor de patient, kwaliteit en innovatie belangrijk zijn. Het ziekenhuis heeft in april 2011 een nieuw gebouw betrokken en wil het meest patientveilige en patientgerichte ziekenhuis in Nederland zijn. Met ruim 240 medisch specialisten verdeeld over 29 specialismen is het Jeroen Bosch Ziekenhuis een topklinisch centrum voor acute en specialistische zorg. Als opleidingsziekenhuis levert het een belangrijke bijdrage aan de opleiding van artsen en verpleegkundigen in Nederland. Speerpunten in de zorg zijn Oncologie, Cardiovasculaire, Minimaal invasieve en Transmurale geneeskunde.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen