Homeopathie dreigt uit de schappen te verdwijnen

Array

De keus voor Homeopathische zelfzorgmiddelen wordt per 1 juli een stuk moeilijker want dan mogen  niet langer indicaties op verpakkingen en in bijsluiters van middelen vermeld staat als deze niet d.m.v wetenschappelijk onderzoek zijn onderbouwd. Zonder deze indicaties wordt het voor een stuk moeilijker om een keuze te maken voor homeopathische zelfzorgmiddelen. Gebruikers en leveranciers van homeopathische geneesmiddelen luiden bij de Tweede Kamer de noodklok om te voorkomen dat de regeling van minister Schippers per 1 juli wordt uitgevoerd. Homeopathische zelfzorgmiddelen zijn populair in Nederland. Er worden jaarlijks 4,5 miljoen verpakkingen gekocht (IMS Health). In driekwart van de huishoudens is een homeopathisch geneesmiddel aanwezig. Uit onderzoek van Synovate blijkt dat 20% van de Nederlanders een duidelijke voorkeur heeft voor het gebruik van homeopathische geneesmiddelen als zij last hebben van eenvoudige gezondheidsklachten waarvoor doktersbezoek niet nodig is. Daarnaast is er nog een grote groep mensen die zo nu en dan een homeopathisch geneesmiddel koopt. Slechts 24% van de bevolking gebruikt nooit homeopathica.

Voor zelfzorgproducten die de consument op eigen gezag zonder recept aanschaft, is het essentieel dat op de verpakking te zien is waar het geneesmiddel voor gebruikt kan worden. De consument kiest aan de hand van de toepassing voor het product dat het beste past bij de kwaal. Als op zelfzorgmiddelen niet staat waarvoor het toegepast kan worden, zullen deze producten minder snel gekocht worden.
De Europese wetgeving biedt voor homeopathische geneesmiddelen de mogelijkheid om de toepassing ervan op een andere manier te onderbouwen dan voor reguliere geneesmiddelen gedaan wordt, dus zonder klinische onderzoeken. Het mag dan niet gaan om levensbedreigende ziektes, maar alleen om eenvoudige gezondheidsklachten, zoals griep, verkoudheid, hoesten, hooikoorts, huidirritatie, spier- en gewrichtspijn, nervositeit, darmkrampjes en wratten. Nederland was het eerste land in Europa dat van deze mogelijkheid gebruik maakte, gevolgd door steeds meer Europese landen.
Minister Schippers wil daar een einde aan maken. De minister van VWS wil ze dat de werking van homeopathische geneesmiddelen wetenschappelijk wordt bewezen. Zo niet, dan mag niet langer op de verpakking en in de bijsluiter worden vermeld bij welke klacht het product kan worden gebruikt.

Bron: Neprofarm

Recente artikelen