Plek op ladder beinvloedt kankerzorg

Array

Mensen die lager op de sociale ladder staan, krijgen vaker kanker. Hun behandeling blijkt echter minder vaak op genezing gericht dan die van hoogopgeleiden.

Blootgelegd
Het verschil in het krijgen van kanker en de behandeling daarvan is blootgelegd door epidemioloog Mieke Aarts, werkzaam bij het Integraal Kankercentrum Zuid in Eindhoven. Zij promoveert dinsdag 19 juni aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Leefstijl
Uit haar onderzoek blijkt dat veel vormen van kanker het vaakst voorkomen bij mensen die lager op de ladder staan. Dit komt waarschijnlijk door hun leefstijl. Deze mensen roken vaker, bewegen minder en eten vaak ongezonder.

Borstkanker
Om kanker vroegtijdig op te sporen, kent Nederland bevolkingsonderzoeken. Hoewel deelname hieraan gratis is, blijken hoog opgeleide vrouwen vaker deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker dan vrouwen met weinig scholing. Het gevolg is dat borsttumoren bij deze groep eerder worden opgespoord en behandeld.

Andere ziekten
Verder blijkt dat lager opgeleiden de helft meer bijkomende ziekten hadden op het moment van hun kankerdiagnose. Vooral suikerziekte, hart- en vaatziekten en longaandoeningen kwamen vaker voor. Die verslechteren de uitkomsten van kankerbehandeling.

Genezing
Aarts vond verschillen voor dikkedarm-, prostaat-, slokdarm- en borstkanker. Doorgaans kregen patienten met een hoge sociaaleconomische status vaker een ingrijpende behandeling. Die was ook vaker gericht op genezing. Ook namen ze vaker deel aan de nieuwe therapieen.

LadiesrunZonvakanties
Enkele soorten kanker komen juist vaker voor bij hoger opgeleiden, onder meer huidkanker. Dit heeft wellicht te maken met zonvakanties, die vroeger duur waren. Bij hoog opgeleide mannen komt prostaatkanker meer voor. Zij ondergaan vaker een PSA-test dan lager geschoolden.

Overleving
Het onderzoek van Aarts toont aan dat de overlevingskansen van kankerpatienten met een hoge opleiding het beste waren. De verschillen in kankerzorg zijn waarschijnlijk lastig te veranderen, stelt ze. Ze lijken onvermijdbaar omdat ze te maken hebben met leefstijl. Ook een rol speelt hoe goed iemand kan omgaan met informatie over gezondheid, ziekte en zorg.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen