Sturen op geneesmiddelengebruik kan anders en beter

Vergoedingsbeslissingen leunen te sterk op wetenschappelijke kennis
Sturen op gepast zorggebruik kan anders en beter. Dit kan door bij de vergoeding van geneesmiddelen meer aandacht te hebben voor de legitimiteit en het proces van besluitvorming. Dat stelt Maartje Niezen in haar proefschrift Working towards legitimacy in decision-making. On governing appropriate medicine use and reimbursement in health care. Niezen promoveert op dinsdag 26 juni 2012 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

De sterke kostenstijging van (innovatieve) geneesmiddelen leggen een grote druk op het zorgstelsel. Overheden staan voor moeilijke keuzes om de beschikbare middelen binnen de gezondheidzorg optimaal te benutten. Het gaat daarbij niet alleen om de goede keuzen, maar ook om de verantwoording van die keuzen. Echter, de vergoedingsbeslissingen leunen te sterk op wetenschappelijke kennis alleen, en relevante kennis vanuit de (klinische) praktijk wordt buiten beschouwing gelaten. Ondanks de nauwkeurige verantwoording, betwisten medische professionals en zorgverzekeraars vaak de legitimiteit van besluiten en zij volgen de regelgeving niet -althans niet in alle gevallen. Met andere woorden, de beslissingscriteria, het proces en de uitkomsten van de besluitvorming over de vergoeding van geneesmiddelen zijn niet sociaal robuust.

Het gepast gebruik en vergoeden van geneesmiddelen wordt gestimuleerd wanneer beleid, wetenschap en praktijk continu in interactie zijn. Door het betrekken van de klinische praktijk en het gezamenlijk werken aan geneesmiddelendatabases, zo laat deze studie zien, ontstaan nieuwe
sturingsmechanismen voor het gepast gebruik en vergoeden van geneesmiddelen. Versterking van deze processen leidt uiteindelijk tot sociaal robuuste besluitvorming die navolging krijgt in gepast gebruik.

Promotie Mw. drs. M.G.H. Niezen-van der Zwet
Titel proefschrift
Working Towards Legitimacy in Decision-Making

Promotoren:
Prof.dr. R.A. Bal
\Co-promotors:
Dr. A.A. de Bont
Dr. E.A. Stolk

Datum
26 juni 2012 11:30

Locatie:
Woudestein, senaatszaal

Faculteit
instituut Beleid en Management Gezondheidszorg (iBMG)

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen