Incident A1 melding Veiligheidsregio 16 Hollands Midden gevolg menselijke fout meldkamer

Array

Door een menselijke fout van alarmcentrale 112 van Veiligheidsregio 16 Hollands Midden is bij een A1 melding heeft eerder deze maand ambulance naar het verkeerde adres gestuurd. Het ging hierbij om een adres in Koudekerk, bij Alphen dat heel veel leek op het adres in Ouderkerk aan de IJssel. De centrale heeft zelf de fout ontdekt en hebben hierop alsnog een ambulance gestuurd naar het juiste adres waar reanimatie noodzakelijk was. Het incident deed zich voor op 12 juni.

De Veiligheidsregio Hollands Midden (VRHM) is op 1 januari 2006 officieel opgericht en vormt één van de 25 Veiligheidsregio’s waarin Nederland is opgedeeld. De politie, ambulance brandweer en gemeenten hebben hierin een samenwerking tussen de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de regio (GHOR), brandweer en politie is sinds 2005 vormgegeven in de gemeenschappelijke meldkamer .In het Regionaal Coördinatie Centrum in Leiden zitten de partners in de crisisbeheersing bij elkaar in één gebouw: Brandweer Hollands Midden, Meldkamer, de afdeling Teleservice en Bureau Conflict- en Crisisbeheersing van de Politie en de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de regio (GHOR).

Meldkamer
De Meldkamer is het fysieke meld-, regel- en coördinatiecentrum voor alle spoedeisende vragen van burgers op het terrein van:

  • Openbare orde en veiligheid
  • Brandweerzorg aan mens en dier
  • Rampenbestrijding en crisisbeheersing
  • Acute spoedeisende medische hulp
  • Niet spoedeisende ambulancezorg (‘besteld vervoer’)

De VRHM is een samenwerkingsverband van 25 gemeenten, Politie, Brandweer en de GHOR.

De meldkamer heeft intussen melding gemaakt van het incident gedaan bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Vanmiddag volgt er meer informatie van een woordvoerder van politie, over de afhandeling van de 112 meldingen meldingen die bij de centrale van Veiligheidsregio 16 binnenkomen. Sinds mei 2011 werkt de Meldkamer Hollands Midden met het uitvraagprotocol AMPDS-ProQA.  Aan de hand van wat praktijkvoorbeelden wordt een goed beeld geschetst van de werkelijkheid op de MKA Hollands Midden.Het uitvragen van het juiste adres is hierin een vast onderdeel.

Hieronder een filmpje over hoe dit soort meldingen bij Hollands Midden worden afgehandeld.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen