Amphia rond met zorgverzekeraars

Array

BREDA/OOSTERHOUT – Het Amphia Ziekenhuis heeft deze week het onderhandelingsproces afgerond met alle zorgverzekeraars. De laatste contractafspraken met vijf partijen zijn gemaakt. Het gaat om CZ, Achmea Zorg, VGZ, Menzis en Multizorg (samen zo’n 35 zorgverzekeringslabels) waar Amphia voor 2012 de contracten mee heeft gesloten. In totaal is hier een kleine 400 miljoen euro mee gemoeid. Amphia behoort hiermee tot een van de eerste ziekenhuizen in Nederland die alle afspraken rond heeft.

“Het was een pittig proces waarin we intensief met zorgverzekeraars hebben gesproken over de waarde van onze zorgproducten. In zo’n onderhandeling speelt continu het spanningsveld tussen de zorgverzekeraar die zo efficient mogelijk wil inkopen en het ziekenhuis dat veel waarde hecht aan de kwaliteit van de patientenzorg”, aldusErnst Hoette, lid Raad van Bestuur van Amphia. “Maar we zijn er met de afzonderlijke zorgverzekeraars goed uitgekomen.”

Manager Zorgcontractering binnen AmphiaWilma Geurds: “Met enkele zorgverzekeraars is een aanneemsom overeengekomen. Dit betekent dat de overeenkomst gebaseerd is op een vast bedrag in plaats van op de geleverde productie. Levert Amphia meer zorg dan afgesproken, dan is dat voor rekening van het ziekenhuis. Lukt het ons om nog doelmatiger te werken, dan houden we middelen over voor nieuwe initiatieven en investeringen. Maar bovenal is de uitkomst van deze onderhandelingen in het belang van onze patienten. Daardoor weten patienten dat zij in het Amphia Ziekenhuis terecht kunnen voor goede, betaalbare zorg en dat hun zorgverzekeraar de rekening betaalt.”

De zorgkosten stijgen in Nederland in een snel tempo en dat zal de komende jaren niet veranderen. Om deze kosten te beperken hebben de Minister van VWS, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) in 2011 een ‘Hoofdlijnenakkoord’ gesloten. De belangrijkste doelstelling daarvan is kostenbeheersing. De kosten voor ziekenhuiszorg in ons land mogen qua volume maximaal 2,5% per jaar stijgen. Zorginstellingen en verzekeraars zijn de afgelopen maanden dan ook intensief met elkaar in gesprek hoe de kosten kunnen worden beheerst.

Recente artikelen