De 6-cys eiwitfamilie in malaria vaccinontwikkeling

De malariaparasiet bevat een familie van eiwitten die gekenmerkt wordt door 6-cysteine (6-cys) eiwitdomeinen. Drie 6-cys eiwitten spelen een essentiele rol in de fertiliteit van malariaparasieten. De eiwitten P230 en P48/45 zijn belangrijk voor mannelijke parasieten, P47 voor vrouwelijke parasieten, zo toont onderzoek van Ben van Schaijk bij een knaagdiermodel aan.

Hij voerde dit onderzoek uit in samenwerking met een onderzoeksgroep van het Leids Universitair Medisch Centrum. In humane malariaparasieten vond Van Schaijk dat P47 niet dezelfde functie heeft, terwijl het eiwit wel uitsluitend wordt gevormd in vrouwelijke parasieten. Hij maakte op basis van deze kennis parasieten waarvan de vrouwelijke fluoresceren om ze te kunnen scheiden van mannelijke parasieten. Hiermee wordt verder onderzoek naar de fertiliteit van malariaparasieten mogelijk. Humane malariaparasieten waaruit de 6-cys genen p52 en p36 zijn verwijderd, kunnen zich normaal ontwikkelen in de mug maar niet in humane levercellen, zo vond Van Schaijk.

In het knaagdieren malariamodel is onderzocht dat zulke genetisch verzwakte parasieten zouden kunnen dienen als een `levend verzwakt malaria vaccin’. Om het gebruik ervan veiliger te maken, ontwikkelde Van Schaijk een methode voor het verwijderen van `vreemd’ DNA uit genetisch verzwakte humane malariaparasiet, DNA dat noodzakelijk was om de parasiet te kunnen verzwakken. Binnen het TI Pharma malariaproject worden deze parasieten nu verder ontwikkeld voor gebruik als malariavaccin.

dinsdag 26 juni 2012

Tijd 10:30

Locatie Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Faculteit Faculteit der Medische Wetenschappen

Promovendus de heer drs. B.C.L. van Schaijk

Promotors prof. dr. R.W. Sauerwein

Titel promotie De 6-cys eiwitfamilie in malaria vaccinontwikkeling

bron: RU

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen