Hoogwaardig Alzheimeronderzoek mogelijk dankzij steun AEGON

Vandaag, 21 juni 2012, bezegelen AEGON en het VUmc Alzheimercentrum hun 10-jarige samenwerking met een nieuw contract waarin AEGON ook de komende vijf jaar Alzheimeronderzoek sponsort. Deze financiele steun is bijzonder belangrijk. Het stelt wetenschappers van het VUmc Alzheimercentrum in staat om flexibel in te springen op nieuwe ontwikkelingen in het internationale onderzoek naar de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie.

Prof. dr. Philip Scheltens, directeur VUmc Alzheimercentrum en Marco Keim, CEO AEGON Nederland bezegelen de 10-jarige samenwerking met een nieuw contract waarin AEGON ook de komende vijf jaar Alzheimeronderzoek van VUmc sponsort.  Van 2013 tot en met 2017 zal AEGON het VUmc Alzheimercentrum financieel steunen. Ook de afgelopen 10 jaar was AEGON hoofdsponsor van het VUmc Alzheimercentrum.

Dankzij deze ondersteuning is het VUmc Alzheimercentrum in staat geweest om flexibel te zijn. Onze wetenschappers kunnen hiermee direct inspelen op de nieuwste internationale ontwikkelingen op het gebied van vroege diagnostiek en behandeling van de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie. Het VUmc Alzheimercentrum staat nu mede door de steun van AEGON aan de wereldwijde top van onderzoek.’

Er zijn in Nederland ongeveer 250.000 mensen met de ziekte van Alzheimer of een andere vorm van dementie. En dit aantal groeit snel, want naar schatting zijn dat er in 2040 zo’n half miljoen. Tien procent van hen is jonger dan 65 jaar. Het VUmc Alzheimercentrum doet voornamelijk onderzoek naar dementie bij mensen onder de 65. Het onderzoek concentreert zich op methoden om deze ingrijpende ziekte te begrijpen, zo vroeg mogelijk op te sporen en uiteindelijk te genezen.

Marco Keim, CEO AEGON Nederland: ‘AEGON vindt het belangrijk dat mensen bewust en zelfstandig keuzes kunnen maken voor hun financiele toekomst. Die zelfstandigheid wordt door de ziekte Alzheimer aangetast. Het VUmc Alzheimercentrum verricht al jaren baanbrekend onderzoek in de strijd tegen deze vreselijke ziekte. Wij ondersteunen die strijd van harte.’

VUmc Alzheimercentrum, opgericht in 2000, is het grootste van de vier Alzheimercentra in Nederland. Bij het VUmc Alzheimercentrum wordt hoogwaardige patientenzorg gecombineerd met wetenschappelijk onderzoek op topniveau, naar de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie. De focus ligt daarbij op dementie op jonge leeftijd (jonger dan 65 jaar). Elk jaar bezoeken meer dan 600 nieuwe patienten het VUmc Alzheimercentrum.

Meer weten over de wetenschappers en hun onderzoek? Kijk op de website van het VUmc Alzheimercentrum.

Feiten over Alzheimer:
* 1 op de 5 mensen krijgt dementie
* Er zijn in Nederland ca. 250.000 mensen met de ziekte van Alzheimer of andere vorm van dementie
* Elk kwartier komt er een Alzheimerpatient bij
* In 2040 hebben ca. 500.000 mensen een vorm van dementie
* 10% van deze mensen is jonger dan 65 jaar. Bij mensen die jong dement worden, gaat het ziekteproces extra snel
* Alzheimer kan nog niet worden genezen maar wel worden behandeld.
* Van de top 10 doodsoorzaken is Alzheimer de snelst groeiende
* Alzheimer is de ziekte met de hoogste zorgkosten in Nederland

bron:VUMC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen