Nieuwe website helpt zonneschade op de huid te herkennen

Volgens het KWF stijgt aantal huidkankerpatienten snel van 40.000 naar 70.000 nieuwe gevallen per jaar. Daarmee neemt de behoefte aan informatie over het herkennen van verdachte plekjes en vlekjes toe. Naast de app  Huidmonitor voor smartphones is er nu ook een website in het leven geroepen: www.zonneschade.nl. Op de website zijn foto’s, filmpjes en uitgebreide informatie te vinden over hoe je zonneschade kan herkennen en wat je kunt doen om je huid te beschermen èn te controleren. Actinische keratose is de medische term voor zonneschade. Dit zijn plekjes die kunnen uitgroeien tot huidkanker. Het komt voor bij 25% van de mensen ouder dan 40 jaar die op het noordelijk halfrond wonen¹. Als je weet hoe ze voelen en eruitzien, kun je ze in de gaten houden, bijvoorbeeld met de app Huidmonitor van Stichting Melanoom. Huidkanker komt niet alleen voort uit verdachte moedervlekken. Het in de gaten houden van je huid is dan ook van belang naast verstandig zonnen, zo geeft dermatoloog Marcel Bekkenk, bedenker van de Huidmonitor, aan: “Wees bewust van veranderingen op je huid en van de schade die de zon op je huid kan aanrichten. Ontdek je een verdachte vlek, ga dan altijd naar de huisarts.”

Wat is zonneschade?
Hoe ontstaat zonneschade? De uv-straling van de zon richt zowel in als op de huid schade aan, die zich in de loop van de jaren opbouwt. Zonneschade wordt ook wel actinische keratose genoemd. Het is een huidaandoening die te herkennen is aan roodachtige, schilferige plekjes. Ze kunnen varieren in grootte, vorm en kleur. Meestal zijn de plekjes kleiner dan 1 cm. Als je je huid controleert is het niet alleen belangrijk om te kijken, maar ook om je huid goed te voelen. Zonneschade voelt ruw aan, vergelijkbaar met de structuur van schuurpapier. Deze plekjes kunnen vanzelf overgaan. Er is echter een kleine kans dat een of meer plekjes zonneschade uitgroeien tot huidkanker. Door je huid in de gaten te houden kun je veranderingen tijdig signaleren. Als je verandering van je huid signaleert of verdachte plekjes ontdekt, neem dan altijd contact op met je huisarts.

Hoe bouw je zonneschade op?
Voornamelijk mensen met een licht huidtype die vaak in de zon komen, lopen een hoog risico. Het is te vergelijken met een emmer en druppelende kraan. Als je een hele grote emmer hebt, kan het zijn dat deze nooit overstroomt, ongeacht hoe lang de kraan blijft druppelen. Als je een kleine emmer hebt, kan deze snel vol raken. Je zongedrag bepaalt hoe hard de kraan stroomt en je huidtype hoe groot de emmer is.

Het is bekend dat het belangrijk is om je huid te beschermen met anti-zonnebrandproducten en beschermende kleding. Daarnaast is het goed je huid regelmatig te controleren om vroegtijdig zonneschade of andere veranderde plekjes te ontdekken. Kijk voor meer informatie op www.zonneschade.nl hoe je verstandig van de zon kunt genieten.

Actinische keratose, ofwel zonneschade, bouwt zich op naarmate je ouder wordt. In enkele gevallen kan zonneschade uitgroeien tot huidkanker.
¹Babilas et al. 2003
Feiten en cijfers

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen