Vanaf november is tanden bleken gebonden aan nieuwe regels EU

Array

Het bleken van tanden wordt gebonden aan strengere regels. Vanaf 1 november 2012 mag alleen nog in tandartspraktijken worden gebleekt. De bleekmiddelen mogen maximaal 6 procent waterstofperoxide bevatten. Tandbleekmiddelen met maximaal 0,1 procent waterstofperoxide mogen nog wel door drogisterijen en via internet worden verkocht, de Voedsel- en Warenautoriteit gaat de verkoop van deze middelen controleren. Gespecialiseerde klinieken gebruiken nu middelen met 15, 25 of 35 procent waterstofperoxide. Na 1 november zullen ook zij terug moeten naar bleekmiddelen met maximaal 6 procent waterstofperoxide en moeten ze een tandarts in dienst hebben.

De koepelorganisatie van Nederlandse tandartsen, de NMT, is blij met de nieuwe normen. Met de nieuwe norm van de NVWA sluit Nederland aan bij Europese richtlijnen die onlangs door de Council of European Dentists zijn vastgesteld.

Er is veel onderzoek gedaan naar het bleken van tanden met peroxide. Keer op keer is gebleken dat dit een veilige behandeling is. Sterker nog, het drinken van een blikje cola heeft hetzelfde effect op je glazuur.

Daarom is Perfectsmile verbaasd over de nieuwe Europese regels. Daarmee wordt nu juist het paard achter de wagen gespannen. Want door deze regels zal het tanden bleken terecht komen in het zogenaamde ‘huiskamercircuit’. Nu al zijn er steeds meer bleekbedrijfjes die onder de radar blijven door in garageboxen en huiskamers behandelingen uit te voeren. Zonder enige vorm van controle.

Bron: VWA, NMT, PerfectSmile

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen