Zoektocht naar nieuwe medicijnen vereist samenwerking

Array

Oratie: Zoektocht naar nieuwe medicijnen vereist samenwerking
In de zoektocht naar nieuwe medicijnen ontstonden in de afgelopen decennia vele nieuwe aandachtsgebieden om de basis van de biologie te begrijpen en hierin in te grijpen. Dit proces is in grote mate te vergelijken met die van de heilige graal. Daarbij is een nauwe samenwerking nodig tussen biologen, chemici en analytici. Dit zegt Maarten Honing in zijn oratie.

De recente aandacht voor de verschillende onderzoeksgebieden in de biologie zijn voorbeelden van een dergelijke samenwerking. Deze zijn vaak ontstaan door fundamentele doorbraken in de analytische chemie. Om steeds nauwkeuriger dergelijke biologische en chemische processen te kunnen beschrijven, moeten ook betere meetinstrumenten worden ontwikkeld, bij voorkeur in samenwerking tussen de universiteiten en instrumentfirma’s. Bovendien zullen meer dan in het verleden verschillende meettechnologieen nodig zijn om farmaceutisch actieve ingredienten in bijvoorbeeld tabletten te karakteriseren of interacties van het medicijn met een eiwit te meten. Zo zullen de analytische chemici in toenemende mate een bredere, maar vooral ook meer fundamentele kennis hebben van de farmaceutische wetenschap.

Een analogie is het proeven en beoordelen van wijn. Het integrale gebruik van ogen, mond, en neus als meetinstrumenten samen met een fundamentele kennis van het productieproces is een voorwaarde om een goede wijnkenner te worden. Vooral de kennis van de biologische en chemische eigenschappen van de verschillende stoffen (tannine) in de wijn is cruciaal bij het vertalen van die moleculaire eigenschappen naar uiteindelijk de kwaliteit van de wijn.

Gezien de grootte en het aantal van de analytische-chemische laboratoria in ziekenhuizen, milieu-instituten en zeker in de farmaceutische en voedingsindustrie, stelt Honing dat het belang van deze wetenschap groot is. Daarom is het belangrijk dat de academische vorming van analytici en de financiering van onderzoeksprogramma’s voor de ontwikkeling van nieuwe methodieken ruime aandacht krijgen in de Nederlandse wetenschappelijke wereld. (c) Copyright Vrije Universiteit Amsterdam

* Startdatum 22-06-2012

* Tijd15.45

* LocatieAula

* Titel InteGRAALe analyse, een aloude benadering in de zoektocht naar nieuwe medicijnen

* Sprekerprof.dr. M. Honing

* OnderdeelFaculteit der Exacte Wetenschappen

* Wetenschapsgebied Exacte wetenschappen

* Evenementtype Oratie

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen