Informele zorg moet fundament blijven

Array

Steeds explicieter doet de overheid een appel op de samenleving: burgers moeten hun verantwoordelijkheid nemen voor de zorg voor hun naasten. Deze informele zorg is het fundament van de zorg, en de overheid stelt expliciet dat dit fundament behouden moet blijven en zelfs moet worden versterkt.

Recent riep de politiek op om alvast zelf een zorgplan voor later te maken. Marjolein Broese van Groenou gaat in haar rede in op ontwikkelingen in de informele zorg en verbindt die aan het onderzoek dat zij gaat uitvoeren: de gevolgen van de vergrijzende samenleving voor informele zorg voor en door ouderen.In de afgelopen tien jaar is informele zorg een formeel beleidsdomein geworden waarin professionele zorgverleners de taak hebben om de informele zorg zoveel mogelijk te faciliteren met vrijwilligers en te samenwerken met mantelzorgers in de zorg. Dat is een definitieve verschuiving van taken en verantwoordelijkheden. Waar de overheid tot nog toe te weinig rekening mee houdt zijn de veranderingen van de mensen die het fundament van de zorg moeten vormen.

Met de vergrijzing van de babyboomers moet de samenleving rekening houden met een zelfbewuste generatie die opgegroeide met een eigen invulling op deelname in de samenleving en die andere eisen stelt aan het geven zowel als het ontvangen van zorg. Daarbij veranderen onze familiestructuren: willen kleinkinderen van 40 zorgen voor hun grootouders van 95 als hun ouders van 70 dat niet meer kunnen? Potentiele informele zorgers moeten ook steeds langer blijven werken. Hoe kunnen we dit rijmen met een toename in de vraag om langdurige zorg bij de oudsten in de samenleving? Nieuwe generaties, nieuwe relatiestructuren en langdurige complexe zorgvragen leiden mogelijk tot scheuren in het fundament van de zorg. In ieder geval begint het al te kraken!

* 28-06-2012
* Tijd 15.45
* Locatie Aula
* Titel Informele zorg 3.0: Schuivende panelen en een krakend fundament
* Spreker prof.dr. M.I. Broese van Groeno
* Onderdeel Faculteit der Sociale Wetenschappen
* Wetenschapsgebied Sociale wetenschappen
* Evenementtype Oratie

Bron: VU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen