Justitie gaat gynaecoloog Maarten B. vervolgen voor het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel en dood door schuld

Array

Justitie gaat gynaecoloog Maarten B. vervolgen voor het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel aan Vyjantie Ramgoelam en voor dood door schuld van haar baby Biendiya. Vyjantie en Maresh Ramgoelam deden in 2009 aangifte tegen de gynaecoloog van het Westfriesgasthuis in Hoorn nadat de bevalling van baby Biendiya volledig was misgegaan. Er was bij de zwangerschap de afspraak gemaakt dat als de bevalling te lang zou duren er zou worden ingegrepen met een keizersnede. Dit gebeurde uiteindelijk niet, en baby Biendiya kwam te overlijden.

‘Het echtpaar Ramgoelam uit Zwaag heeft tegen het Westfriesgasthuis en tegen twee gynaecologen,een verloskundige en het ziekenhuis aangifte gedaan. Het OM heeft vervolgens onderzoek gedaan naar de zaak en besloten alleen Maarten B. te vervolgen. De zaak dient op 11 september bij de rechtbank in Alkmaar. Maarten B. werkt thans in het Diaconessenhuis te Leiden.van dit ziekenhuis aangifte gedaan wegens dood door schuld. Aanleiding is decompleet mislukte bevalling van Biendiya Ramgoelam bijna twee maanden geleden. Door complicaties ontstond voor de moeder een kritieke situatie. Haar dochtertje Biendiya overleed. Omdat er een zeker risico aan de bevalling zat, was vooraf bepaald dat wanneer de ontsluiting binnen uiterlijk drie uur niet zou vlotten er een keizersnede
zou volgen. Tijdens de bevalling oordeelde de gynaecoloog echter dat een ontsluiting van twee centimeter in tien uur vlot genoeg was en wees het dringende verzoek van de ouders te gaan “snijden” af.

De bevalling kreeg een dramatisch verloop en eindigde uiteindelijk in een spoedkeizersnede waarna de aanvankelijk gezonde baby overleed. Het Hoornse ziekenhuis heeft de mislukte bevalling op 5 mei niet gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) hetgeen wettelijk verplicht is.

De inspectie kwam er achter omdat ze werd ingeseind door het Openbaar Ministerie in Alkmaar nadat het echtpaar Ramgoelam aangifte probeerde te doen. Het ziekenhuis wilde ook alleen een eigen intern onderzoek doen naar de bevalling.

Het OM verwijt de arts dat hij een risicopatient heeft achtergelaten en naar huis is gegaan zonder duidelijke opdracht aan de verloskundige. Hij zou daarmee een onverantwoord risico hebben genomen. B. is vorig jaar al door de tuchtrechter berispt voor de mislukte bevalling.

B. werkt, na kort dienstverband in het AMC, ondertussen in een ziekenhuis in Leiden.  B. is vorig jaar door de tuchtrechter al berispt voor de mislukte bevalling. De verloskundige heeft als gevolg van de mislukte bevalling ontslag genomen. (Opvallend is overigens dat de B. niet meer vermeld staat als gynaecoloog staat op de website van het Leidse Ziekenhuis)

En wederom blijkt dat een artikel 12 procedure slachtoffers van medisch kwalijk handelen de mogelijkheid geeft hun recht te halen door te procederen. Het arrogante medisch tuchtrechtelijke systeem, waarbij de familie Ramgoelam niet haar recht kreeg doordat collega-artsen elkaar zo vaak de handen boven het hoofd houdt, het systeem van ‘ouwe jongens krentenbrood’ kan dan worden vermeden. Het bewandelen van deze weg is uiteindelijk succesvol gebleken voor de familie Ramgoelam. De strafzaak tegen de gynaecoloog dient op 11 september bij de rechtbank in Alkmaar.

 

 

 

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen