Akkoord Schippers en huisartsen

Minister Schippers (VWS) en de Landelijke Huisartsen Vereniging hebben een akkoord gesloten over de huisartsenzorg
In het akkoord zijn afspraken gemaakt over onder andere meer en betere zorg in de buurt, doelmatiger voorschrijven van medicijnen en over de omgang met financiele overschrijdingen. De uitgaven voor de huisartsenzorg mogen met 2,5% stijgen. Daarnaast is een groei van 0,5% beschikbaar voor meer zorg in de buurt.

Huisarts centrale rol in de buurt
Afgesproken is dat de huisarts een centrale rol op zich neemt bij de verdere ontwikkeling van meer zorg in de buurt. Huisartsen stimuleren daartoe de invoering van innovatieve methoden, zoals e-health en op de bevolking afgestemde openingstijden. Huisartsen zetten zich ook in om zomin mogelijk te verwijzen  naar medisch-specialistische zorg .

Financiele overschrijdingen
Schippers zegt toe dat de financiele overschrijding over 2011 (€ 99 miljoen) niet tot een korting leidt. Als in 2012 de kosten overschreden worden, dan gaat Schippers een inspanningsverplichting aan om die niet te laten leiden tot een korting.

Besparen op geneesmiddelen
Huisartsen gaan voor € 50 miljoen besparen op de uitgaven aan geneesmiddelen door doelmatiger medicijnen voor te schrijven. Dit betekent dat waar mogelijk de goedkoopste medicijnen worden voorgeschreven.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen