Veldhuijzen van Zanten komt met actieplan ‘Onvrijwillige zorg’

Array

Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (VWS) schrijft een actieplan `onvrijwillige zorg’ met ouders, vertegenwoordigers en het veld. in haar reactie op het rapport `Wegen naar vrijheid’ van de denktank complexe zorg.

`Zeer belangrijk vind ik dat de beleving van clienten bij het ontvangen van onvrijwillige zorg ons eigenlijk niet bekend is’, aldus de bewindsvrouw. De denktank beveelt onder meer aan om de communicatie tussen clienten en zorgverlener te verbeteren. Op 3 september 2012 organiseert de staatssecretaris een ontmoetingsdag met verschillende ouders om input te verzamelen voor haar actieplan.

Het actieplan ondersteunt de inhoudelijke uitwerking van haar wetsvoorstel zorg en dwang waarin zij het normatieve kader neerlegt: ‘nee tenzij’. In het wetsvoorstel wordt de positie van clienten en hun wettelijke vertegenwoordigers versterkt en handelingsverlegenheid van medewerkers opgeheven.

‘Hulpverleners wisten niet altijd wat in deze moeilijke gevallen goede zorg was. Dat leidde tot handelingsverlegenheid. Het wetsvoorstel geeft medewerkers duidelijkheid’, aldus Van Zanten. ‘Professionals willen immers niets anders dan goede zorg geven.’

Volgens de staatssecretaris zullen de trajecten die in het veld in gang zijn gezet om complexe zorg te verbeteren effectiever zijn als ze worden ondersteund door wetgeving.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen