Akkoord tussen LHV en VWS brengt duidelijkheid voor patient

Array

Patientenfederatie NPCF vindt het een goede zaak dat de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en minister Schippers vrijdag 15 juni een akkoord hebben gesloten. Het akkoord brengt rust en duidelijkheid. Dit betekent dat voor patienten belangrijke zaken als e-health-toepassingen en instelling
van een avondspreekuur nu versneld ingevoerd worden.

“Er zijn ooit wel afspraken gemaakt tussen de minister en de huisartsen over dit soort zaken, en het is goed dat die opnieuw bekrachtigd zijn. Hoe eerder patienten er de positieve gevolgen van zien hoe beter,” zegt NPCF-directeur Wilna Wind.

Het akkoord is in feite een herbevestiging en versterking van de zogenaamde poortwachtersrol van de huisarts. Dit betekent dat de zorg voor patienten dichtbij huis en efficient georganiseerd wordt. Door een doelmatige aanpak wordt voorkomen dat onnodig zorg, in de duurdere ziekenhuizen
aangeboden wordt. Een deel van die duurdere zorg kan zelfs overgeheveld worden naar goed functionerende gezondheidscentra en huisartsenpraktijken.

Hoe worden deze extra mogelijkheden gefinancierd? Door een verhoging van het budget voor huisartsenzorg en omdat de minister afziet van mogelijke kortingen vanwege overschrijdingen in het verleden, komt er extra geld beschikbaar. In ruil daarvoor wordt de zorg dus vernieuwd, maar zullen de
huisartsen ook doelmatiger geneesmiddelen moet voorschrijven. Door onder anderen goedkopere geneesmiddelen voor te schrijven moet een besparing van 50 miljoen euro gerealiseerd worden.

De NPCF is altijd van mening geweest dat indien er gelijkwaardige, evengoed werkende middelen beschikbaar zijn, er voor de goedkopere variant gekozen moet worden. Het spreekt voor zich dat bij deze afweging de patient nadrukkelijk betrokken en geïnformeerd dient te worden.

bron: NPCF

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen