Extra gezondheidscheck op elke school voor alle pubers

In het Lente akkoord is afgesproken om 26 miljoen euro extra in te zetten voor het tegengaan van obesitas bij kinderen. Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten (VWS) maakte met minister Schippers vandaag bekend hoe zij dat extra geld willen gebruiken vanaf 2013. Het grootste deel – 15 miljoen euro – gaat naar een extra bezoek aan verpleegkundige of arts op school voor alle kinderen vanaf 14 jaar.
Het bezoekje is bedoeld om pubers beter te helpen om gezondheidsproblemen te voorkomen middenin hun ontwikkeling naar volwassenheid. Een keertje extra langs een verpleegkundige op school betekent dat pubers kunnen praten met iemand die van de hoed en de rand weet over gezond eten, gezond gewicht, veilig vrijen, alcohol en drugs. Er is natuurlijk ook ruimte voor sociaal-emotionele vragen waar pubers vaak mee worstelen over bijvoorbeeld pesten, verliefdheid, vriendschap en eenzaamheid. Als het nodig mocht zijn, kan na het spreekuur bijvoorbeeld een vervolggesprek met een kind of groepsgesprek met een klas worden gehouden.Een puberspreekuur op school is al langer een wens van de Tweede Kamer. Voor het eerst is nu ook het geld vrijgemaakt waarmee het daadwerkelijk op elke school voor alle pubers kan worden ingevoerd, zonder dat het ten koste gaat van jeugdgezondheidszorg voor jongere kinderen.Jongeren op gezond gewicht.
Verder gaat er 3 miljoen euro extra naar het programma jongeren op gezond gewicht. 5 miljoen euro extra gaat naar de Gezonde School aanpak voor onder andere lesmateriaal, aandacht voor gezonde traktaties en gezonde kantines en een gezonde schoolomgeving met veel ruimte voor bewegen. Naar de `Sportimpuls voor veilig en verantwoord sporten en bewegen’ gaat 2 miljoen euro extra. Betere informatievoorziening via Centra voor Jeugd en Gezin over een gezonde leefstijl krijgt 1 miljoen euro extra.
bron: CDA
Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen