Vijf jaar leverchirurgie in het UMC St Radboud

Array

Het aantal operaties bij oncologische patienten met uitzaaiingen naar de lever in het UMC St Radboud is de afgelopen vijf jaar bijna verviervoudigd. De overlevingskans ligt aanmerkelijk boven de internationale standaard. Deze gegevens worden vandaag gepresenteerd tijdens het symposium ‘Vijf jaar leverchirurgie’, dat in het teken staat van het afscheid van chirurg dr Erik Hesselink.

Het UMC St Radboud stelde in 2007 dr. Erik Hesselink voor twee dagen per week aan om de gastro-intestinale en hepato-biliaire chirurgie op de afdeling Heelkunde te versterken. Dr. Erik Hesselink heeft aan de wieg gestaan van de ontwikkeling van de leverchirurgie en levertransplantatie in Nederland. Zijn werkzaamheden waren vooral gericht op de oncologische zorg voor patienten met levermetastasen, die uit de gehele regio naar het Radboud komen. Vanaf zijn aanstelling heeft Hesselink de afgelopen jaren veel arts-assistenten, fellows en chirurgen opgeleid in de beginselen van de leverchirurgie. Daarnaast nam het aantal leveroperaties (resecties) sterk toe: van 22 in 2007 naar 79 in 2011. Daarmee ligt het aantal ruim boven de norm van 20 resecties per jaar, dat algemeen als kwaliteitscriterium wordt gehanteerd. De afdeling Heelkunde is al jaren een gerenommeerd regionaal verwijscentrum voor leverchirurgie en is recent een samenwerking met Apeldoorn aangegaan om gezamenlijk patienten te bespreken.

Goede behandeling, belangrijk onderzoek
Op de afdeling Heelkunde werden de afgelopen vijf jaar meer dan 200 operaties bij oncologische patienten met uitzaaiingen naar de lever uitgevoerd. “Met uitstekende resultaten”, zegt prof dr Hans de Wilt. “Zo ligt de kans op overlijden in de eerste dertig dagen na de ingreep bij deze patienten op minder dan één procent. Dat is ruim onder de internationale norm van drie procent. Ook de vijfjaarsoverleving van deze groep geopereerden is hoog: na vijf jaar is meer dan de helft van hen nog in leven; 58 procent om precies te zijn.”

Tijdens het symposium presenteert leverchirurg Hesselink van de afdeling Heelkunde nog meer cijfers over de afgelopen vijf jaar. Daarnaast geven enkele onderzoekers presentaties over actueel onderzoek op het gebied van levermetastasen, zoals beeldvorming, pathologisch onderzoek, stollingsonderzoek en operatieve technieken. De Wilt: “We gaan bijvoorbeeld onderzoek doen naar de werking van een soort stollingsspray, die het bloeden tijdens een leveroperaties sneller kan stoppen. Maar we onderzoeken ook of er microscopische kenmerken zijn, die voorspellen of een patient een gunstige prognose heeft of niet. Daarnaast doen we ook veel onderzoek naar beeldvormende technieken, zoals PET scans en CT scans, en de voorspellende waarde daarvan.”

bron: UMC st Radboud

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen