Voldoende fel licht voorkomt ouderdomskwalen

Array

Ouderdomskwalen kunnen worden voorkomen door ouderen voldoende bloot te laten stellen aan fel zon- of volspectrum kunstlicht. Momenteel krijgt een gemiddeld persoon van 75 jaar slechts 17% procent van het benodigde licht. Uit onderzoeken van de Amerikaanse oogarts Dr. Patricia Turner uit Leawood, Kansas blijkt dat door de geleidelijke vertroebeling van het oog steeds minder blauw licht de hersenen bereikt. Het dag- en nachtritme raakt hierdoor van streek, wat grote gevolgen kan hebben voor de gezondheid. Het Nederlandse bedrijf Mountainlight (afdeling van Meditech Europe) erkent dit probleem en beschikt met de hoogfrequent volspectrum daglichtarmaturen over een gemakkelijk toepasbaar middel om het tekort aan daglicht te compenseren. Meer informatie hierover is te vinden op www.mountainlight.nl.

Wetenschappers zoeken al decennia lang naar een verklaring, waarom ouderdom kwalen met zich meebrengt zoals geheugenverlies, afnemend reactievermogen, slapeloosheid en zelfs depressie. De oorzaak werd lange tijd gezocht in een hoge cholesterolwaarde, overgewicht, hart- en vaatziekten en een inactieve levensstijl. Echter, een groot aantal onderzoeken wijst nu een andere boosdoener aan: de veroudering van het oog. Deze inwendige klok heeft licht nodig om goed te kunnen functioneren. Studies wezen uit dat personen met een onregelmatig dag- en nachtritme, zoals mensen die in ploegendienst werken, een groter risico hebben op slapeloosheid, hart- en vaatziekten en kanker.

Het geleidelijk vergelen van de lens en het versmallen van de pupil – dat gepaard gaat met het ouder worden – verstoort het dag- en nachtritme, blijkt uit deze studies. Als het oog veroudert, komt er steeds minder zonlicht door de lens. Zonlicht maakt contact met belangrijke cellen in het netvlies, die het dag- en nachtritme aansturen. “We denken dat het effect enorm is en pas nu wordt het als probleem erkend”, zegt Dr. Patricia Turner, oogarts in Leawood, Kansas. Samen met haar man Dr. Martin Mainster, professor in de oogheelkunde op de universiteit van Kansas Medical School, publiceerde ze regelmatig over de effecten van het vertroebelde oog op de gezondheid. (Bron: New York Times / Lauri Tarkan)

bron: ANP Pers Support

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen