Krachtige bundeling medische diagnostiek door fusie ATAL-mdc en MEDIAL

Array

De Raad van Bestuur van Atal-Medial Jaap Dijkman, Claudia Pronk-Admiraal en Fred Plukker)

Atal-mdc en Medial, twee grote instellingen voor medische diagnostiek in Noord- en Zuid-Holland, ondertekenen vandaag (27 juni 2012) een fusieovereenkomst.Door de fusie ontstaat het grootste medisch laboratorium van Nederland, dat goed kan inspelen op veranderingen in de zorgmarkt.Door bundeling van krachten kan Atal-Medial de kwaliteit en snelheid van de dienstverlening verhogen tegen lagere kosten. Daarnaast groeien de mogelijkheden voor innovatie, opleiding en onderzoek.

Efficientie en innovatie
De fusie komt voort uit de behoefte van de instellingen om beter te kunnen omgaan met grote veranderingen in de markt. De vergoedingen voor medische diagnostiek zullen in de toekomst dalen door de invoering van marktwerking. Daarnaast vragen zorgaanbieders om gespecialiseerde diagnostiek en advies en wordt in het laboratorium steeds meer gebruik gemaakt van robots. Door de handen ineen te slaan zijn Atal en Medial beter opgewassen tegen deze marktontwikkelingen en kunnen de hoge kwaliteit en werkgelegenheid behouden blijven.

Samenwerking met ziekenhuizen
Atal-Medial wil zich naast diagnostiek voor eerstelijns en tweedelijns zorginstellingen ook richten op uitbreiding van de samenwerking met ziekenhuizen. Met verschillende ziekenhuizen zijn gesprekken gaande om de mogelijkheden voor samenwerking op het gebied van laboratoriumdiagnostiek te inventariseren.

Centraal laboratorium
Binnen afzienbare tijd rondt Atal-Medial het onderzoek af naar de centrale vestigingsplaats van het gezamenlijke laboratorium. Bij de locatiekeuze wordt erop gelet dat de uitslagen van diagnostisch onderzoek voor de klanten minstens net zo snel beschikbaar zijn als nu het geval is. Ook de bloedafnamepunten blijven breed in de regio aanwezig zodat patienten niet ver hoeven te reizen. De aangesloten ziekenhuizen, het Spaarne Ziekenhuis, het Kennemer Gasthuis en het Rijnland Ziekenhuis, behouden een laboratorium voor spoedbepalingen, fertiliteit en bloedtransfusie.

Het bestuur van Atal-Medial wordt gevormd door de huidige bestuurders Fred Plukker, Jaap Dijkman en Claudia Pronk-Admiraal. Zij hebben in samenwerking met vertegenwoordigers van de organisatie een strategisch plan gemaakt voor de komende vijf jaar. Daarmee is een heldere koers uitgezet voor de toekomst van Atal-Medial.

Over de fusiepartners
Medial heeft per dag 3000 patientcontacten, er werken 412 medewerkers en de omzet bedraagt EUR 25 miljoen. Atal heeft 2500 patientcontacten per dag, 300 medewerkers en een omzet van EUR 23 miljoen. Atal en Medial hebben allebei klinische chemie in hun pakket. Daarnaast biedt Atal medische microbiologie, toxicologie, moleculaire biologie, biometrisch onderzoek en diabeteszorg voor haar klanten. Zowel Atal als Medial beschikken over uitgebreide laboratoriumfaciliteiten voor onderzoek van bloed, urine en ontlasting. Ook voeren zij andere vormen van diagnostiek uit, zoals oog-, hart- en longonderzoek. Daarnaast exploiteren zowel Atal als Medial een trombosedienst. De organisaties werken vooral in opdracht van de eerste lijn (in het bijzonder van huisartsen) en tweede lijn (in het bijzonder van ziekenhuizen), maar ook van AWBZ-instellingen (verpleeghuizen en instellingen voor geestelijke gezondheidszorg).

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen