Legionellapreventie bij publieksevenementen

De komende zomermaanden worden weer veel publieksevenementen georganiseerd. Bij een deel van deze evenementen wordt gebruik gemaakt van waterverneveling, bijvoorbeeld door gebruik van mobiele douche-units, mobiele (tentoongestelde) whirlpools, fonteinen of andere waterpartijen. Uit hoofdstuk 2, artikel 2 van het Besluit publieke gezondheid valt af te leiden dat gemeenten (bij voorkeur de GGD) bij elk evenement moeten nagaan of er sprake is van waterverneveling. Indien dit het geval is moet door de gemeente/GGD vooraf worden gecontroleerd of er een risicoanalyse is uitgevoerd en zo nodig een beheersplan is opgesteld. Tijdens het evenement moet worden gecontroleerd of het beheersplan correct wordt uitgevoerd om zo het risico op verspreiding van pathogene legionellabacterien te verkleinen

Voor het uitvoeren van deze toezichthoudende taak kan gebruik gemaakt worden van het LCHV-draaiboek ‘Legionellapreventie bij publieksevenementen’. In dit draaiboek wordt stapsgewijs aangegeven wat de aandachtspunten zijn voor het goed uitvoeren van het toezicht. De eerste en belangrijkste stap is om regels voor legionellapreventie op te nemen in de evenementvergunning. Hiermee kunnen specifieke eisen worden gesteld aan de legionellapreventie zoals het opstellen van een risicoanalyse waarbij gekeken wordt naar opwarming en doorstroming van het water en hoe lang de installatie in gebruik is. Ook is het mogelijk zo nodig snel en goed handhavend op te treden.

De verantwoordelijkheid voor het opstellen van de risicoanalyse en het uitvoeren van legionellapreventie ligt bij de organisator/eigenaar van het evenement. De leverancier is verantwoordelijk voor het afleveren van een goedwerkende en schone waterinstallatie en voor de correcte plaatsing van de installatie. In de praktijk zorgt de leverancier vaak voor een soort  ‘gebruiksaanwijzing’ wat als ‘beheersplan’ wordt gebruikt. Teksten en maatregelen kunnen zijn afgeleid van Waterwerkblad 1.4H (tijdelijke leidingwaterinstallaties). Deze documenten zijn echter niet altijd voldoende voor een correcte uitvoering van legionellapreventie. Het is daarom van belang specifieke regels op te nemen in de evenementvergunning waarmee zo nodig aanvullende eisen gesteld kunnen worden. Meer hierover is te lezen in het LCHV-draaiboek ‘Legionellapreventie bij publieksevenementen’.  Voor vragen over het draaiboek kan contact opgenomen worden met het LCHV.

Bron: Rijksoverheid

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen