Marleen Barth pleit voor breed preventiebeleid gebruik alcohol en drugs

Array

Op het congres `Naar een betere samenwerking bij crisis’ heeft Marleen Barth vandaag gepleit voor een breed preventief beleid om het gebruik van alcohol en drugs terug te dringen. Een belangrijke peiler van een dergelijk beleid is de verhoging van de leeftijdsgrens voor alcohol naar 18 jaar.

Uit recente cijfers blijkt dat de meerderheid van daders van uitgaansgeweld onder invloed was van alcohol. De cijfers varieren van 52 tot 86 procent. Vooral onder jongeren blijkt dit een groot probleem. De grootste groep (70 procent) is tussen de 12 en 25 jaar oud.

De medische kosten van ongevallen en letsel in de groep 10- tot 24-jarigen waarbij alcohol in het spel is, worden geraamd op 31 miljoen euro. Onder school `dropouts’ gebruikt 62% van de jongens en 43 % van de meisjes cannabis. 60 % van de jongeren in justitiele jeugdinrichtingen gebruikt cannabis. Zwerfjongeren spannen de kroon met 87% actuele gebruikers.

Uit onderzoek blijkt dat de schade door alcohol- en drugsgebruik kan verminderen door de juiste vorm van preventie.

Enkele jaren geleden is in Zweden een alcoholpreventieproject gedaan, gebaseerd op voorlichting, horecatraining en handhaving. De resultaten van dit onderzoek waren zeer veelbelovend: vD%v% 30% minder geweldsmisdrijven.

vD%v%
De kostenbesparing bedroeg in totaal 34 miljoen euro gerelateerd aan justitie (78%), productiviteitsverlies (15%), gezondheidszorg (5%) en andere schade (2%). Elke geinvesteerde euro leverde dus bijna 40 euro aan besparingen op.

De voorzitter van GGZ Nederland dringt er op aan te investeren in preventie van alcohol- en drugsgebruik om daarmee fysieke en materiele schade te beperken.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen