Online rekenmachine voorspelt vernauwing kransslagaders

Hulpmiddel voor artsen om juiste beeldvormende techniek te kiezen bij patienten met pijn op de borst.
Artsen kunnen met een nieuwe online rekenmachine snel en betrouwbaar de kans op een vernauwing in de kransslagaders vaststellen bij patienten met niet-acute pijn op de borst. Met de uitkomst kan een arts bepalen met welke beeldvormende technieken de patient het beste verder onderzocht kan worden. Dat blijkt uit onderzoek van klinisch epidemioloog Tessa Genders van het Erasmus MC, waarop zij vrijdag 29 juni promoveert.

Artsen moeten bij patienten met niet-acute pijn op de borst een inschatting maken van de kans op een vernauwing in de kransslagaders en besluiten met welke beeldvormende techniek de patient het beste verder onderzocht kan worden. Er zijn talloze beeldvormende technieken om vernauwingen van de kransslagaders aan te tonen of uit te sluiten. Klinisch epidemioloog Tessa Genders: “De optimale keuze hangt af van de kans dat er sprake is van een vernauwing en de effectiviteit van een bepaalde techniek voor de patient. De online rekenmachine kan de arts helpen bij het kiezen van de juiste beeldvormende techniek.”

Met de online rekenmachine kunnen artsen snel een betrouwbare inschatting maken en kan onnodig gebruik van beeldvormende technieken voorkomen worden. De arts vult stapsgewijs de leeftijd in, het geslacht en wat voor soort pijn de patient heeft. Ook kunnen risicofactoren die bij de patient spelen zoals diabetes, bloeddruk, cholesterolgehalte en roken, worden toegevoegd aan de berekening. Verder is de aanwezigheid van kalk in de kransslagaders een belangrijke indicator. Genders: “Bij patienten met een lage kans op een vernauwing is het vaak niet nodig om hen met andere beeldvormende technieken te onderzoeken, wanneer uit de CT-scan blijkt dat er geen kalk aanwezig is in de kransslagaders. De online rekenmachine kan worden ingebouwd in elektronische patientendossiers en smartphones.”

Tot nu toe konden artsen een inschatting maken van de kans op een vernauwing in de kransslagaders op basis van Diamond & Forrester of de Duke Clinical Score, zoals de richtlijnen adviseren. Genders: “Uit ons onderzoek blijkt dat deze methodes de kans op een vernauwing in de kransslagaders overschatten. Het nieuwe rekenmodel geeft betrouwbare schattingen, maar moet nog verder getest worden bij patienten. Wij verwachten dat een betrouwbare schatting van de kans zal leiden tot betere keuzes voor patienten.”

Samen met haar collega’s onderzocht Genders gegevens van meer dan 5000 patienten uit 18 verschillende ziekenhuizen in Europa en de VS. De resultaten publiceerde zij onlangs in het wetenschappelijk tijdschrift BMJ (www.bmj.com).

bron: Erasmus mc

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen