Rookvrij Nederland

Array

De Hartstichting is een van de organisaties aangesloten bij de Alliantie Nederland Rookvrij! Op die manier maakt de Hartstichting zich hard voor een samenleving waarin niemand meer (over)lijdt aan de gevolgen van tabaksgebruik. En er worden successen geboekt op dit terrein.

Volledig rookverbod in horeca gewenst
Uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van KWF Kankerbestrijding, blijkt dat een meerderheid van de Nederlanders (56%) het een goed idee vindt als de horeca weer volledig rookvrij wordt. 61% vindt daarnaast dat de controle op het naleven van het rookverbod verscherpt moet worden. Dit terwijl uit onderzoek van de Nieuwe Voedsel- en Warenautoriteit (de organisatie die toeziet op het rookverbod in de horeca) blijkt dat in het voorjaar van 2012 maar 51% van de cafes rookvrij zijn. Werk aan de winkel dus!

Niet-roker van het Jaar 2012

De Tilburgse horecaondernemer Rob Michielsen geeft het goede voorbeeld: hij is door Clean Air Nederland dan ook uitgeroepen tot ‘Niet-roker van het Jaar 2012’. Deze prijs wordt toegekend aan een organisatie of persoon die zich heeft ingezet voor de belangen van de niet-rokers. Clean Air Nederland zet zich in voor een rookvrij Nederland en is o.a. initiatiefnemer voor het rookverbod in de horeca.

Roken en hart- en vaatziekten
Roken is een van de belangrijkste risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Stoppen met roken heeft direct effect. De kans op een hartinfarct neemt na 24 uur af en na een jaar neemt de kans op een hartinfarct af met 50%. Er zijn aanwijzingen dat roken bij vrouwen met hart- en vaatziekten op jongere leeftijd (tussen de 20 en 60 jaar) een grote rol speelt.

Nieuw onderzoek laat zien dat rokende vrouwen 25% meer kans hebben op vernauwde kransslagaders dan rokende mannen. Voorbeelden van de vreselijke gevolgen van vernauwde kransslagaders zijn angina pectoris, hartinfarct of een hartstilstand na een ernstig hartinfarct. Hoe dit precies komt is nog
niet duidelijk. Wetenschappelijk onderzoek is nodig om deze aanwijzingen te bevestigen.

 

Alliantie Nederland Rookvrij!
De Alliantie Nederland Rookvrij! is een netwerk van samenwerkende partijen dat een samenleving nastreeft waarin niemand meer (over)lijdt aan de gevolgen van tabaksgebruik. Daarom roept de Hartstichting, samen met de Alliantie Nederland Rookvrij!, de politieke partijen op in hun
verkiezingsprogramma’s op te nemen dat de horeca, zonder uitzondering, weer volledig rookvrij moet worden. De huidige situatie betekent immers dat we, ondanks een rookverbod, al 4 jaar lang gedogen dat in de helft van de kroegen toch gerookt wordt.

Meer informatie:

* Persbericht Clean Air Nederland: Tilburgse horecaondernemer `Niet-roker van het Jaar 2012′
* Persbericht KWF Kankerbestrijding: Meerderheid Nederlanders wil volledig rookvrije horeca
* Nieuwsbericht Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit: Naleving rookverbod in cafes onveranderd

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen