Chronische zorg vraagt om landschapsverandering

Array

Op 29 juni hield Pieter Vos een presentatie op het congres Chronische Zorg van het Juliuscentrum. In 2020/2030 bepaalt chroniciteit het gezicht van de zorgsector. Maar wij zullen dan wel over gezondheid moeten praten en niet alleen over zorg.

Op 29 juni hield Pieter Vos een presentatie op het congres Chronische Zorg van het Juliuscentrum. De presentatie had als titel “De RVZ over chroniciteit en chronische zorg”. Pieter Vos bekeek 23 publicaties van de RVZ en trok daaruit een aantal conclusies.

1. In 2020/2030 bepaalt chroniciteit het gezicht van de zorgsector. Maar wij zullen dan wel over gezondheid moeten praten en niet alleen over zorg.
2. Dus ook bij chronische aandoeningen: van zz naar gg. En daar hoort bij; naar voren denken, dus eerder, beter, sneller. Daar hoort ook bij het afschaffen van het onderscheid tussen eerste en tweede lijn. En niet instellingen, maar zorgprofessionals moeten weer verantwoordelijk worden voor integrale zorg en voor continuïteit van zorg. Preventie, dus en reguliere zorg en dat in een en dezelfde zorgstandaard.
3. Dit is een echte landschapsverandering en die is hard nodig. Want Nederland is straks een land bewoond door mensen met een chronische aandoening. En dat vraagt om andere concepten. Er is dan geen plaats meer voor een onderscheid tussen care en cure of tussen somatisch en psychisch. Verkokering is slecht voor chronisch zieken en voor mensen met een beperking.
4. Maar wij zullen ook goed moeten nadenken over een andere balans tussen rechten en plichten van de patient en over een andere rolverdeling tussen patient en professional. “Goed patientschap” moet een vast onderdeel zijn van de zorgverzekering. Maar dat betekent wel dat die patient centraal moet staan met de hulp van sociale media, EPD en personal health record.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen