Feiten en fabels over hart- en vaatziekten

Array

Ons hart pompt zo krachtig dat het in een dag een tankwagen van 7000 liter met bloed kan vullen! En alle bloedvaten in ons lichaam hebben samen een lengte van 100.000 kilometer. Dat is 2,5 keer de aarde rond. In het interactieve informatiecentrum IMPULS worden dit soort weetjes op een toegankelijke manier uitgelegd. Op dinsdag 3 juli is het centrum door de Hartstichting, de Hart & Vaatgroep en het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht/Nieuwegein geopend.

In Nederland zijn er bijna 1 miljoen hart- en vaatpatienten. De verwachting is dat dit aantal in 2020 zelfs stijgt naar 1,3 miljoen patienten. Dat is bijna tien procent van de Nederlandse bevolking. Deze aantallen en het blijvende leed dat eruit voortkomt zijn onacceptabel. Genoeg reden voor de Hartstichting, de patientenvereniging Hart & Vaatgroep en het Hartcentrum van het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht/Nieuwegein om de krachten te bundelen en IMPULS op te richten. In dit centrum is betrouwbare informatie te vinden over de werking van het hart en vaten, gezond leven, het opsporen en het behandelen van hart- en vaataandoeningen.

IMPULS is gehuisvest tegenover de apotheek in het St. Antonius Ziekenhuis, locatie Nieuwegein, waar jaarlijks duizenden hartoperaties, dotter- en ritmebehandelingen plaatsvinden.’ IMPULS is een verlengde van het spreekuur bij de cardioloog. Vanuit de spreekkamer van de dokter wandel je door naar het informatiecentrum, waar je de arts niet letterlijk spreekt, maar wel informatie vindt die medisch correct is. Dat vind ik een meerwaarde, zegt Patrick die al ruim tien jaar hartpatient is. IMPULS is plek waar lotgenoten elkaar treffen.

In het informatiecentrum kunnen overigens niet alleen patienten, maar ook hun naasten en andere bezoekers terecht. Via de zoutquiz krijg je de waarheid ingepeperd over zout. Door overmatig zoutgebruik stijgt de bloeddruk en neemt de kans op een hartinfarct of beroerte toe. Op het ritme van de muziek kun je via een koptelefoon in het centrum horen hoeveel slagen per minuut je hart kan maken. Op de loungebanken zijn touchscreens gemonteerd waarop virtuele informatie te vinden is over hartziekten, operaties en de werking van de bloedsomloop. In een vitrine zijn schaalmodellen tentoongesteld van een hart, een pacemaker en een ICD- apparaat, dat bij een levensbedreigende hartritmestoornis het ritme herstelt.

Meer informatie: www.antoniushartcentrum.nl/

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen