Hoe gezond zullen wij zijn?

Array

We worden ouder, genieten van meer gezonde jaren, maar hebben toch vaker een of meer chronische ziekten. Prof. Maureen Rutten-van Moelken is door het iBMG in Rotterdam benoemd tot hoogleraar ‘Economische evaluatie van zorginnovaties voor chronisch zieken’. In haar oratie blikt ze vooruit.

Honderdplussers
“Van alle baby’s die nu in geindustrialiseerde landen worden geboren, wordt de helft ouder dan 100 jaar.” Deze verwachting, die overigens omstreden was, publiceerde The Lancet in 2009.

Gebreken
We willen allemaal graag oud worden, zei prof. Rutten in haar oratie, maar niemand wil het zijn. Dat ouderdom komt met gebreken, is maar deels waar, zegt ze. Tijdens veel van de extra jaren kennen mensen weinig ongemakken. Beperkingen komen vaak pas tegen het levenseinde.

Senior_met_gieter_in_kas-grCombinatie
Nederland telt bijna 4,5 miljoen chronisch zieken. Dit aantal groeit snel. Dokters behandelen steeds meer patienten met meerdere ziekten. Een treffend voorbeeld is dat van een patient die lijdt aan diabetes, hoge bloeddruk, slijtage aan knieen, heupen of handen en rugpijn.

Kosten
De kosten van de gezondheidszorg blijven maar stijgen. “Dat is op termijn onhoudbaar”, stelt prof. Rutten. De situatie dreigt zelfs dat 31% van het nationale inkomen opgaat aan de zorg.

Vergrijzing
Niet alleen vergrijzing, maar ook medische technologische vernieuwing draagt bij aan de stijgende kosten. Ondanks de stijging signaleren artsen, bedrijven en patienten dat nieuwe behandelingen te traag beschikbaar komen, zegt prof. Rutten-van Moelken.

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen