NMa trekt boete Zorgbalans in

Array
Zorgbalans krijgt geen boete, zoals de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) die in 2008 oplegde. Op 12 april jongstleden vernietigde de Rechtbank Rotterdam dat boetebesluit al integraal, maar de rechter gaf de NMa toen wel ruimte nader onderzoek in te stellen. Dat vindt de NMa nu toch niet zinvol. In een nieuw besluit heeft de NMa de bezwaren van Zorgbalans alsnog gegrond verklaard en de opgelegde boete van ongeveer 800.000 euro laten vervallen.Zorgbalans is blij met dit besluit en heeft de afloop altijd met vertrouwen tegemoet gezien. De NMa meende dat Zorgbalans met ViVa! Zorggroep afspraken zou hebben gemaakt over de geografische verdeling van de markt voor de thuiszorg. Zorgbalans heeft altijd gehandeld met het oogmerk brede en kwalitatief hoogwaardige zorg te bieden. De langdurige samenwerking van Zorgbalans met diverse aanbieders in de regio was gericht op het bieden van geïntegreerde zorg op maat in de wijken, en pertinent niet op het verdelen van markten of klanten. Deze ketenbenadering werd overal in de sector door overheid en zorgkantoren gepropageerd en door zorgaanbieders gevolgd.

Eduard van Bockel, lid van de Raad van Bestuur van Zorgbalans zegt: ”Het onderzoek van de NMa naar de vermeende verdeling van de markt heeft Zorgbalans jarenlang veel tijd en geld gekost. We spreken dan al snel over enkele tonnen. Dat geld was bestemd voor het verlenen van zorg, maar moest nu worden besteed aan juridische procedures. Zonde!”

Samenwerken is de toekomst

“De politieke wil en de heersende wet- en regelgeving dwingen ons tot samenwerken én concurreren. Dat levert al gauw een tegenstrijdig beeld op”, aldus Eduard van Bockel. “Zorgbalans is ervan overtuigd dat cliënten er baat bij hebben dat alle schakels binnen de zorgketen in de regio nauw samenwerken. Vergrijzing en kwaliteit-van-leven vragen om hoogwaardige (medische) thuiszorg en dat kan alleen door samenwerking tussen zorgaanbieder, gemeenten, coöperaties en welzijnorganisaties, en ja, soms ook met concurrenten.”

Voor de toekomst van de thuiszorg is het nodig dat de politiek en de wetgever duidelijkheid geven over marktwerking en samenwerking in de thuiszorg. Samenwerking heeft de toekomst in de verpleging- en verzorgingssector. Iedereen met hart voor de zorg deelt deze mening.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen