Vier AMC-onderzoekers krijgen Vidi-subsidie

Array

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan vier onderzoekers van het AMC een Vidi-subsidie toegekend. Hiermee krijgen zij de mogelijkheid om een eigen onderzoekslijn te ontwikkelen en een eigen onderzoeksgroep op te bouwen. Elke wetenschapper krijgt een bedrag van maximaal 800 duizend euro.

Het NWO honoreerde in deze ronde 94 aanvragen. De Vidi-subsidie is gericht op excellente onderzoekers die na het promoveren al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. De wetenschappers behoren tot de beste tien `a twintig procent van hun vakgebied. Met een Vidi kunnen zij vijf jaar lang onderzoek doen. Vidi is onderdeel van de Vernieuwingsimpuls van NWO, bestaande uit Veni, Vidi en Vici.

De vier AMC-onderzoekers zijn:

Dr. J.E.J. (Jeroen) Guikema, – Pathologie
Geknipt DNA in afweercellen en leukemie
Afweercellen gebruiken genetisch knip- en plakwerk om een enorme diversiteit aan antilichamen te maken. Wanneer het knipwerk uit de hand loopt kan dit tot leukemie leiden. Dit onderzoek brengt de genetische schade van het knipwerk in kaart zodat de onderzoekers inzicht krijgen in de regulatie van dit proces.

Dr. J.C. (Jaklien) Leemans, – Pathologie
Ontmaskering van vetstructuren in de nier
De functie van de nieren in de vethuishouding is grotendeels onbekend. De onderzoekers hebben met elektronenmicroscopie nieuwe vetstructuren in niercellen ontdekt na een vetrijk dieet. Maar welke rol spelen deze structuren tijdens obesitas of voedselschaarste?

Prof. dr. S. (Saskia) Middeldorp, – Vasculaire Geneeskunde
Bloedstollende taferelen bij de voortplanting
Als bloed te snel stolt, vergroot dit de vruchtbaarheid, maar gaat een zwangerschap vaker mis. Dit onderzoek bekijkt of bloedverdunnende medicijnen een miskraam tegengaan. In het laboratorium bestuderen de onderzoekers hoe bloedstolling en voortplanting precies samenhangen.

De vierde beurs gaat naar Oliver Soehnlein. Deze onderzoeker werkt nu extern, maar komt zijn VIDI onderzoek uitvoeren in het AMC op de afdeling Pathologie.
Dr. O. (Oliver) Soehnlein, LMU Muenchen
Cell death in atherosclerosis
Vessel hardening (atherosclerosis) is characterized by the infiltration of white blood cells which undergo cell death within the artery. This research project aims at understanding the importance of leukocyte cell death in atherosclerosis and its applicability in a clinical setting.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen