CDA-congres stemt voor Actieve Donor Registratie

Array

De Hartstichting is blij verheugd dat op het CDA-congres van 30 juni de CDA Resolutie Orgaandonatie met 56 % is aangenomen. Daarmee is een meerderheid van het CDA overtuigd van de noodzaak tot wijziging van de Wet op de Orgaandonatie. Dit resultaat betekent een doorbraak in een zich jarenlang
voortslepende discussie over de wijze van donorregistratie. Met het CDA zijn de PvdA, D66, GroenLinks en de SP nu voor invoering van een Actief Donor Registratiesysteem.

Hans Stam, directeur Hartstichting: “De wachtlijst voor mensen die wachten op een nieuw hart is met 18%gestegen ten opzichte van mei 2011. Al jarenlang strijden allerlei partijen om het ernstige tekort aan donororganen aan te pakken. Nog steeds overlijden onnodig mensen op de wachtlijst omdat er geen donorhart op tijd beschikbaar is. Dat is onacceptabel. Daarom zijn we heel blij met deze grote stap richting een Actief Donor Registratiesysteem. Want daardoor is van iedereen boven de 18 de keuze bekend of hij wel of geen donor wil zijn of dat hij de keuze overlaat aan anderen. Nu  weten we dat veel te vaak niet, waardoor organen meestal verloren gaan. Ook andere partijen die nog niet over de streep zijn, zoals de VVD, vragen wij om hun hart te laten spreken!”

Bijdragen aan dit succes
Veel mensen hebben bijgedragen aan dit succes: ‘Stichting 2 miljoen handtekeningen’ heeft zich ingezet voor de resolutie die op het CDA-congres werd ingediend door 37 CDA-leden en de afdeling Huizen. Gezondheidsfondsen gebundeld in de SGF (Samenwerkende GezondheidsFondsen) pleiten al jaren voor wettelijke maatregelen om mensen te stimuleren hun persoonlijke keuze over orgaandonatie bekend te maken. Onlangs riep de directeur van de Hartstichting in NRC Next de CDA-congresgangers op om in te stemmen met een Actief Donor Registratiesysteem.

Actief Donor Registratiesysteem
Een Actief Donor Registratiesysteem houdt in dat de mensen herhaaldelijk worden benaderd om hun eigen keuze ten aanzien van orgaandonatie vast te leggen, ongeacht welke keuze dat is: ja, nee of mijn nabestaanden beslissen. Wijziging van een eerdere keuze is altijd mogelijk. Bij herhaald gebrek aan reactie vindt uiteindelijk een ja-registratie plaats, die aan betrokkene wordt teruggemeld. Deze kan dit dan alsnog ongedaan maken.

bron: Hartstichting

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen