Discussie over nieuwe geneesmiddelen noodzakelijk

Array

Om rationeel voorschrijven van nieuwe geneesmiddelen te bevorderen, moeten artsen goed geïnformeerd zijn, ervaringen uitwisselen en met elkaar in discussie gaan. Dat stelt het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM). Voor nieuwe geneesmiddelen zijn nog geen richtlijnen, maar artsen krijgen wel al veel informatie van de fabrikant. Dit maakt het lastig te bepalen wat de meerwaarde is ten opzichte van de bestaande geneesmiddelen. Het IVM helpt daarbij door het bieden van feitelijke en actuele informatie en een interactief platform voor discussie met en door het veld via de website www.medicijnbalans.nl.

Het IVM start het programma MedicijnBalans met informatie over nieuwe antistollingsmiddelen. Er is veel discussie over de meerwaarde van deze middelen, maar ook over de kosten, het vergoedingsbeleid en de rol van trombosediensten. ‘Er bestaat nog geen plek waar alle deskundigen, artsen, de industrie en andere betrokkenen met elkaar in discussie kunnen over de rol van nieuwe antistollingsmiddelen zoals dabigatran en rivaroxaban’, licht IVM-directeur Ruud Coolen van Brakel toe. ‘Terwijl artsen juist willen weten wat hun collega’s over de nieuwe middelen vinden, wat de actuele stand van zaken is en of de marketingclaims van de fabrikanten kloppen’. Volgens Coolen van Brakel geeft het IVM met MedicijnBalans op dit gebrek een antwoord.
Onderbouwde keuze
Het IVM heeft voor MedicijnBalans beschikbare informatie over klinische onderzoeken, recente meta-analyses, productinformatie en marketingclaims van dabigatran en rivaroxaban op een rij gezet. Daarnaast laat MedicijnBalans in een webcast deskundigen aan het woord. ‘MedicijnBalans biedt op overzichtelijke wijze informatie over nieuwe geneesmiddelen zodat artsen er een mening over kunnen vormen en een onderbouwde keuze kunnen maken als ze de middelen gaan voorschrijven. Patienten hebben daar recht op’, aldus Coolen van Brakel. MedicijnBalans komt binnenkort met meer informatie en discussie over nieuwe geneesmiddelen voor diabetes type 2. Het ministerie van Volksgezondheid financiert het programma.

Je kan je ook aanmelden voor de IVM nieuwsbrief en het twitteraccount @MedicijnBalans

 

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen