Drank en depressie: een riskant duo

Array

Ga je aan de drank vanwege de depressie, of raak je depressief door de drank? Dat is kort gezegd de vraag die Lynn Boschloo zich stelde in haar promotieonderzoek. ‘Een eenvoudig antwoord valt niet te geven, wel is duidelijk dat er een vicieuze cirkel bestaat waarbij alcoholafhankelijkheid en  een depressie of angststoornis elkaar veroorzaken en in stand houden,’ concludeert Boschloo. Zij promoveert op 6 juli bij VUmc.

Alcoholafhankelijkheid komt drie keer vaker voor bij patienten met een depressie of angststoornis dan bij mensen zonder deze klachten. Depressieve of angstige patienten ontwikkelen vaker alcoholafhankelijkheid dan mensen zonder angst- of depressieklachten.

Bovendien zijn depressieve en angstige symptomen belangrijke risicofactoren voor terugval (‘relapse’) bij ex-alcoholverslaafden. Ook blijkt alcoholafhankelijkheid een negatieve invloed te hebben op een depressie of angststoornis. Zo verhogen alcoholproblemen zowel de kans op het ontstaan als een chronischer beloop van depressie en angststoornissen.

Boschloo komt tot deze conclusies op basis van gegevens van de Nederlandse Studie naar Depressie en Angst (NESDA). Dit nog lopende onderzoek richt zich op de ontwikkeling en het beloop van depressies en angststoornissen van bijna 3000 mensen en is daarmee een van de grootste studies in Europa.

De deelnemers komen om de twee jaar langs voor een uitgebreid interview over hun psychische en lichamelijke gezondheid. Zij geven dan ook informatie over hun drinkgedrag en eventuele alcoholproblemen.

De bevindingen van het onderzoek van Boschloo pleiten voor meer bewustzijn van de onderlinge relatie tussen depressie en angststoornissen en alcoholafhankelijkheid. Gedegen screening voor alcoholafhankelijkheid bij patienten met een depressie of angststoornis alsook screening voor depressieve en angstige symptomen bij patienten met alcoholafhankelijkheid zouden maatregelen kunnen zijn om de zorg te verbeteren.

bron: VU MC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen