Sneller herstellen met lichaamseigen weefsel

Het BioMedical Materials programma (BMM), mede gefinancierd door de Hartstichting, heeft eind juni de eerste resultaten bekend gemaakt van hun onderzoek naar radicaal nieuwe geneeswijzen. Het onderzoek richt zich op het maken van materialen die in het lichaam het herstel van lichaamseigen
weefsel bevorderen.

Een mooi voorbeeld is het onderzoek naar een afbreekbare hartklep. Wereldwijd worden jaarlijks meer dan 300.000 hartklep vervangingen uitgevoerd, waarvan circa 5.200 in Nederland. Een levende, lichaamseigen hartklep, die niet van een gezonde hartklep is te onderscheiden, kan de levensverwachting van deze groep patienten hopelijk aanzienlijk verhogen.

Financieren en motiveren
Met het financieren van BMM wil de Hartstichting bereiken dat ontdekkingen in het laboratorium zo snel mogelijk leiden tot echte verbeteringen voor patienten.

Naast financieren, motiveren we ook onderzoekers om patienten te betrekken bij hun onderzoek. Onderzoekers blijken na een ontmoeting met een patient extra gemotiveerd om na te denken over hun bijdrage aan betere zorg. Ze hebben ook een beter beeld van wat patienten meemaken en wat het is om patient te zijn. Patienten ervaren begrip en erkenning na een ontmoeting met een onderzoeker.

Voor meer informatie over BMM: www.bmm-program.nl

bron: Hartstichting

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen