Verpleegkundigen en verzorgenden gegroeid naar `kopvrouw’

`Het is voor de verpleging van belang om nog even door te gaan met emanciperen’, zegt minister Schippers van VWS in het net verschenen boek Van knecht naar kopvrouw.

Minister Schippers wijst in het boek op nieuwe beroepen zoals de verpleegkundig specialist die verpleegkundigen de mogelijkheid geven om door te groeien. Gevraagd naar de toekomst van het vak, verwacht zij verschillende soorten verpleegkundigen: `De een gaat zich meer specialiseren en zich vrij vestigen. De ander zal in de ziekenhuizen meer taken van de medisch specialist overnemen.’ Schippers wil nog een stap verder: `We vinden een arts in de directie gewoon, een verpleegkundige in de directie is bijzonder. Ook dat is raar gezien de belangrijke positie van de verpleegkundige in het ziekenhuis. Verpleegkundige zorg is geen bijzaak meer. Het is een zaak op zich. Al is het voor de verpleging van belang om nog even door te gaan met emanciperen’.

Verademing
De minister van VWS zegt over de landelijke beroepsvereniging: `Het is een verademing om met een beroepsvereniging als V&VN in overleg te treden over zaken die het beroep aangaan en de zorg verbeteren. In plaats van kleine clubjes weet je precies bij wie je moet zijn’.

Geschiedenis
Ook talloze andere politici, verpleegkundigen, bestuurders en beleidsmakers blikken in het boek terug op de ontwikkelingen in de verpleging in Nederland. Van knecht naar kopvrouw, de emancipatie van de verpleging is geschreven door Paulien Spieker en beschrijft de recente geschiedenis van de beroepsgroep van verpleegkundigen en verzorgenden heeft doorgemaakt. Bij het afscheid van vertrekkend V&VN-voorzitter Marian Kaljouw op 29 juni j.l. bedankte zij de aanwezigen door hen het boek Van knecht naar kopvrouw cadeau te doen.

Van knecht naar kopvrouw is binnenkort bij V&VN te bestellen.

bron: V&VN

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen