Volgende stap overheveling revalidatiezorg van AWBZ naar Zvw

Nu is er zekerheid: de geriatrische revalidatiezorg zal echt per 1 januari 2013 uit de Zorgverzekeringswet gefinancierd gaan worden in plaats van de AWBZ. Het was al een opluchting dat dit dossier niet controversieel was verklaard na de val van het kabinet. Een belangrijke mijlpaal is behaald op 1 juli: toen werden de DBC’s en de tarieven vastgesteld.

De overheveling van geriatrische revalidatiezorg naar de Zvw heeft veel voeten in de aarde. Het besluit hiertoe werd in 2009 genomen. Na enig uitstel, is vorig jaar besloten dat deze in 2013 gaat plaatsvinden. Zorgorganisaties, ActiZ en andere belanghebbende partijen zijn al jaren bezig met de voorbereiding. Voor zorgorganisaties heeft deze overgang veel gevolgen. Enerzijds zal de financiering anders zijn, via DBC’s in afstemming met zorgverzekeraars in plaats van zorgzwaartepakketten waarover zij contracten sluiten met zorgkantoren. Anderzijds zullen zij hun diensten beter in de markt moeten gaan zetten: zij moeten de toegevoegde waarde van hun producten en diensten aan de zorgverzekeraars gaan uitleggen.

Ketensamenwerking
Deze omslag biedt ook kansen voor de zorgondernemers. Zij ontwikkelen nieuwe, innovatieve producten en diensten en maken afspraken met andere zorgaanbieders in de keten, zoals ziekenhuizen en huisartsen. Een goede samenwerking in de hele zorgketen rond revalidatie is essentieel. De clienten hebben hier veel baat bij: door de betere afstemming tussen ziekenhuis, verpleeghuis en huisarts verloopt de behandeling effectiever en kan de client sneller naar huis.

DBC’s
De nieuwe financieringsstructuur biedt ’ nieuwe kansen. In de DBC-structuur wordt voor een heel zorgtraject betaald en niet meer op basis van een dagprijs . Dat maakt het bijvoorbeeld mogelijk dat clienten een intensiever revalidatietraject kunnen volgen met meer behandeling maar een kortere ligduur. De zorgorganisatie kan zo per persoon de behandeling op maat leveren.

Proeftuinen
Zorgorganisaties bereiden zich al sinds 2009 met hulp van ActiZ en onder andere VWS voor op de overheveling van de geriatrische revalidatiezorg naar de Zvw. In 2011 begonnen de eerste zorgorganisaties in proeftuinen te experimenteren met vernieuwingen en te oefenen met ketenafspraken. Inmiddels zijn naast de proeftuinen steeds meer organisaties die geriatrische revalidatiezorg bieden enthousiast bezig met deze omslag.

De ervaringen van de deelnemers aan de proeftuinen zijn verzameld in een aantal tabloids die ActiZ uitgeeft.
Meer informatie over het ondersteuningsproject proeftuinen geriatrische revalidatie staat op: http://www.proeftuinengrz.nl/.

Bron: ActiZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen