Jean Monnet-leerstoel voor Helmut Brand

Array

Voor de eerste keer in de geschiedenis van het Jean Monnet-programma is een Jean Monnet-leerstoel toegekend in het vakgebied ‘public health’, en wel aan Professor Helmut Brand, hoofd van de vakgroep International Health van het Maastricht Universitair Medisch Centrum+ en president van de Association of Schools of Public Health in the European Region (ASPHER).

Jean Monnet-leerstoel in European public health toegekend aan Helmut Brand
Het Jean Monnet-programma stimuleert onderwijs, onderzoek en reflectie over Europese integratie en ondersteunt instellingen die zich daarmee bezig houden. Met de subsidie gaat een bedrag van 45.000 euro gemoeid.

Gezondheid Europese burgers
Met deze leerstoel komt de gezondheid van Europese burgers in het middelpunt van het politieke, academische en onderzoeksdebat te staan. Professor Brand: “Dit geeft aan hoe belangrijk het thema Europese volksgezondheid is voor de Europese Commissie en voor Europese integratieproces, met name in tijden van financiele crisis. Tevens blijkt hieruit dat het werk van mijn collega’s binnen de vakgroep International Health nauwlettend wordt gevolgd door de Europese Commissie en grote indruk heeft gemaakt op de juryleden die de inzendingen beoordeelden”.

Ongelijkheden
“Ondanks de forse economische, maatschappelijke en politieke inspanningen die worden geleverd om de Europese Unie vorm te geven en uit te breiden, is er op het gebied van volksgezondheid nog altijd sprake van sterke ongelijkheden binnen en tussen Europese lidstaten. De Jean Monnet-leerstoel in European public health wil dan ook de bewustwording en kennis over de Europese integratie en volksgezondheid bevorderen door het formuleren en uitvoeren van een innovatief onderwijstraject binnen deze leerstoel”, aldus dr. Katarzyna Czabanowska, de opsteller van de subsidieaanvraag. Dit onderwijstraject zal zich richten op studenten, academici, zorgprofessionals en de maatschappij, zowel op lokaal niveau als het niveau van Europese lidstaten en niet-lidstaten. Voor dit doel zal gebruik worden gemaakt van moderne, interactieve en gepersonaliseerde methoden, internet en sociale media.

Interdisciplinaire dialoog
Deze eerste Jean Monnet-leerstoel in European public health stimuleert instellingen die zich bezighouden met volksgezondheid om gezondheids- en integratievraagstukken op te nemen in hun lesaanbod en bevordert de interdisciplinaire dialoog over de gevolgen van de Europese integratie voor de gezondheidszorg. Dit zal er naar verwachting toe leiden dat dit thema wordt opgenomen binnen alle disciplines en institutionele, maatschappelijke en dat grenzen tussen onderwijsdisciplines worden overschreden, waar dat met traditionele onderwijssamenwerking niet altijd lukt. Door het openstellen van het onderwijs van de Jean Monnet-leerstoel voor burgers zal het levenslang leren op Europees niveau aandacht krijgen.

Activiteiten
De activiteiten van de Jean Monnet-leerstoel zullen van grote invloed zijn op de public health gemeenschap, via het ASPHER-netwerk, dat 86 leden telt, maar ook door samenwerking met andere Jean Monnet-projecten aan de Universiteit Maastricht. Professor Brand is sinds 2011 lid van de stuurgroep van het Jean Monnet Centre of Excellence bij de School of Governance van de Universiteit Maastricht.

Bron: azM

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen