GroenLinks verbaasd over stuklopen overleg behoud verloskunde

GroenLinks is verbaasd over het stuklopen van een overleg over het behoud van de verloskundeafdeling in het ziekenhuis in Meppel. Op aandringen van de Tweede Kamer waren alle betrokken partijen in gesprek over de zorg in de regio. In een interview voor RTV Drenthe geeft het ziekenhuisbestuur nu echter al aan dat sluiting van de afdeling verloskunde in het Meppelse ziekenhuis onafwendbaar is. Zwangere vrouwen zullen voortaan naar Zwolle moeten uitwijken.

Linda Voortman: “Alle partijen waren een paar maanden geleden bereid met elkaar te kijken hoe de zorg gegarandeerd zou worden. Nu blijkt dat het ziekenhuisbestuur dit overleg als een pro forma overleg ziet. Een schoffering van de verloskundigen die juist met constructieve oplossingen komen.”

In april heeft minister Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) na Kamervragen van GroenLinks aangegeven dat het ziekenhuisbestuur niet op de zaken vooruit moet lopen. Voortman vraagt de minister daarom nu opnieuw haar reactie: “GroenLinks vindt dat bevallen in eigen buurt moet kunnen. Ik wil van de minister horen dat zij waarde hecht aan een gelijkwaardig overleg tussen alle betrokken partijen, en dat niet alleen het ziekenhuisbestuur de touwtjes in handen geeft.”

Lees ook: Droog brood in the thuiszorg!

Vragen van het lid Voortman (GroenLinks) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport inzake acute verloskunde in Meppel

1. Bent u bekend met de uitspraken van een bestuurder van het Diaconessenhuis in Meppel over de toekomst van de acute verloskundige zorg en kindergeneeskunde in Meppel? 2. Is u bekend wat de huidige stand van zaken is met betrekking tot het overleg tussen de betrokken partijen over de toekomst van de acute verloskundige zorg in Meppel? 3. Klopt het dat naar aanleiding van het overleg tussen de betrokken partijen rond 1 november 2012 een definitief besluit genomen zal worden over de toekomst van verloskundige zorg in Meppel? Hoe beoordeelt u in dat licht de uitspraken van de ziekenhuisbestuurder van het Diaconessenhuis? Bent u van mening dat weer wordt voorgesorteerd op verplaatsen van acute verloskundige zorg naar Zwolle, in plaats van het zorgvuldig afwegen van alle mogelijke alternatieven? 4. Wat is de stand van zaken met betrekking tot de taak van het College Perinatale Zorg (CPZ) om voor het einde van dit jaar tot een landelijk dekkend netwerk van goed functionerende samenwerkingsverbanden te komen? Kunt u ons berichten over de uitkomst of de voortgang van het gesprek van het CPZ met alle betrokken partijen om te komen tot een degelijk samenwerkingsverband met een ingevulde regionale zorgstandaard? Brief van de minister van VWS inzake acute verloskundige zorg in Meppel (32 279, 33)

5. Deelt u onze zorgen met betrekking tot mogelijke centralisatie van acute verloskundige zorg naar Zwolle wanneer het gaat om de punctualiteit van ambulances in Drenthe? Bent u bereid de beschikbaarheid en bereikbaarheid en daarmee de haalbaarheid van de landelijke norm voor spoedritten voor deze regio goed te laten onderzoek voor het definitieve besluit over eventuele decentralisatie genomen wordt? 6. Wat is uw reactie op de geruchten over het mogelijk verdwijnen van kindergeneeskunde in Meppel?

bron: Groen Links

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen