V&VN-voorzitter opent website voor Centrum Verplegingswetenschap

Array

Op 9 juli opende Henk Bakker, voorzitter van V&VN de website van het Centrum Verplegingswetenschap Utrecht. De website geeft betere toegang tot de resultaten van het onderzoek van het Centrum Verplegingswetenschap en tot de inhoud van de opleiding verplegingswetenschap.

Henk Bakker wees bij de opening op het belang van onderzoek in de verpleegkunde: “Uit het rapport Verpleegkundigen & Verzorgenden 2020 blijkt hoe de complexiteit van zorg de komende jaren toeneemt evenals de behoefte aan voldoende en deskundig personeel. Dat vraagt om verantwoorde keuzes, waarvoor specifiek onderzoek nodig is. Om effecten van zorg te meten, om te beoordelen wat de beste interventies zijn voor patienten en clienten, in alle sectoren.”

Grote uitdaging
Programmaleider van het Centrum en hoogleraar Verplegingswetenschap Marieke Schuurmans: “De toekomst vraagt om een goede onderbouwing bij de te maken keuzes in de gezondheidszorg. Welke keuzes zijn efficient en effectief in het verpleegkundige handelen? We weten daar nog veel te weinig van.

Voor een sector waar zoveel verpleegkundigen en verzorgenden werken en vraagstukken rond kostenbeheersing actueel zijn, is dat een grote uitdaging. Daarom doen wij onderzoek naar revalidatie van CVA patienten, zelfredzaamheid van ouderen, delier, pijn, therapietrouw bij medicatie, zelfmanagement en ehealth.”

Schaarste en behoud
Het Centrum Verplegingswetenschap UMC Utrecht werkt aan oplossingen voor de toekomstige schaarste van verpleegkundigen en behoud van kwaliteit van de zorg door wetenschappelijke onderbouwing van de beroepsuitoefening. Het onderzoeksprogramma en de masteropleiding Verplegingswetenschap gaan hierbij hand in hand. Het Centrum anticipeert daarmee op 2020 waar met minder mensen meer zorg geboden wordt.

bron: V&VN

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen