Wat heeft vijf jaar patientveiligheid opgeleverd?

Array

Vijf jaar systematisch werken aan patientveiligheid: wat is de opbrengst? Welke stappen moeten nog worden gezet om ziekenhuizen echt patientveilig te laten zijn? En welke rol heeft de patient in het veiliger maken van zijn of haar zorg? Deze vragen, en meer, komen aan de orde tijdens het slotcongres van het VMS Veiligheidsprogramma, op 15 november in de Van Nelle Fabriek Rotterdam.

VN en de andere partners (NVZ, Orde van Medisch Specialisten, NFU) van het VMS Veiligheidsprogramma organiseren dit slotcongres om iedereen die zich heeft ingespannen voor het verbeteren van de patientveiligheid te bedanken, maar ook om hen en anderen te stimuleren. Het programma mag dan aflopen, de wil om te verbeteren blijft onverminderd bestaan.

Resultaten en gedachten
Na een centraal ochtendprogramma kiezen bezoekers ’s middags voor een van de inspiratiesessies. In varianten op bekende tv-programma’s als De Wereld Draait Door en Pauw & Witteman komen mooie voorbeelden en kritische noten op tafel. Gedurende de dag worden successen gevierd, behaalde resultaten gedeeld en gedachten gescherpt. Tijdens het slotcongres wordt de Nationale Patientveiligheid Award 2012 uitgereikt aan het best bewezen initiatief op het gebied van patientveiligheid.

93 ziekenhuizen
Het congres is de afsluiting van het VMS Veiligheidsprogramma. Medewerkers in 93 ziekenhuizen hebben de afgelopen vijf jaar hard en intensief gewerkt aan het verbeteren van de patientveiligheid, met hulp van het programma. De eerste structurele stappen naar een systematische aanpak van het
patientveiligheidsbeleid in ziekenhuizen zijn gezet met hulp van het VMS Veiligheidsprogramma. Op 31 december 2012 loopt het VMS Veiligheidsprogramma af.

Wil jij ook naar het slotcongres, meld je dan aan!

Meer informatie in het V&VN-vakdossier Veiligheid.

bron: V&VN

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen