Efficiënt leren in de zorg met behoud van kwaliteit

Strategische inzet leerprocessen binnen 3 jaar winstgevend
In een pilot van 9 maanden met 450 deelnemers heeft De Zorgboog de efficientie van leren en ontwikkelen significant weten te verhogen. Dit dankzij de integratie van het digitale leernetwerk De Leerboog. Alle leerprocessen worden in een e-learning omgeving van PAT Learning Solutions aangeboden. Dit maakt het mogelijk om e-learning, het leslokaal en het werkplekleren met elkaar te integreren.

Investeren
De Zorgboog, een VV&T-instelling in Zuid-Oost Brabant, heeft berekend dat deze manier van leren en ontwikkelen zorgt voor 42 procent lagere out of pocketkosten, 50 procent minder contacttijd en 56 procent lagere interne docentkosten. Wanneer dit wordt doorberekend over 3 jaar tijd, heeft de investering zich niet alleen terugverdiend, maar is het ook kostenbesparend geworden ten opzichte van de oude situatie. Daarbij sluit het leerproces aan op de dagelijkse praktijk en kan er ook praktisch getoetst worden. Bovendien is de ontwikkeling en het leergedrag van iedere medewerker te volgen voor de leidinggevende. Het management heeft hierdoor direct inzicht in de vorderingen en het niveau van de mensen op de werkvloer.

Kwaliteit
Hub Simons, directeur HRM “In de zorg hebben we te maken met veel verschillende ontwikkelingen. De concurrentie neemt toe, de financiering vanuit de overheid is onzeker, we hebben te maken met een groeiend tekort van personeel op de arbeidsmarkt, een dubbele vergrijzing, maar de kwaliteit van de dienstverlening moet goed zijn en de kosten beheersbaar. Ons personeel moet aantoonbaar gekwalificeerd zijn en onze activiteiten moeten zo efficient mogelijk gedaan worden, zonder risico op verlies van die kwaliteit. Onder andere dankzij het leernetwerk van PAT kunnen we onze opleidingen tegen een verantwoorde kostprijs en voor iedereen toegankelijk aanbieden, zien wat en wanneer onze mensen leren, maar ook hoe het geleerde wordt toegepast in de praktijk. Hiermee kunnen we vanuit de organisatorische doelstellingen sturen op gewenste resultaat en gedrag. Iets wat belangrijk is om de kwaliteit van de dienstverlening te waarborgen.”

Over PAT
PAT Learning Solutions richt zich op het strategisch implementeren van leerprocessen binnen organisaties. Zij zijn partner voor organisaties die de prestaties van hun personeel willen verhogen. Al 25 jaar heeft PAT de expertise in huis om leerprocessen van organisaties en individuen te faciliteren. De innovatieve e-learningtrajecten van PAT zijn pragmatisch waarbij het leerproces zelf centraal staat. Ongeveer 500.000 professionals – werkzaam bij 1500 organisaties – hebben al gekozen voor de beproefde aanpak van PAT. PAT faciliteert en stimuleert het uitwisselen van kennis en content met leernetwerken via hun eigen platform PulseWebTM, het web en via social media.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen